Bir iktidar mücadelesi alanı olarak tesettürlü kadınları: Aysha dergisi örneği
A power struggle purview as velied women: Aysha magazine sample
- Tez No: 501941
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF KÜÇÜK DURUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Tesettürlü Kadın, Tesettür Modası, Aysha Dergisi, Woman with Modest Dress, The Fashion of Modest Dress, The Journal Aysha
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Beden fizyolojik bir varlık olmasına rağmen, toplumsal ve kültürel yapı içerisinde şekillenir ve bedene yönelik algı da bu yapı tarafından belirlenir. Kadın bedeni üzerindeki eril tahakküm ve denetim, kadın bedeninin toplumsal inşa süreçlerinin ana gündemlerinden biri olarak ele alınması bugün itibariyle erkek egemen ideolojinin hegemonyası dahilinde süregelmektedir. Kadının uzaklaştırıldığı ve eviçi alana hapsedildiği bir üretim sürecinde gelişen küresel kapitalizm, kadını dönüştürüp bedenini bir pazarlama ve reklam metası haline getirmiştir. Böylelikle erken ataerkil dönemde oluşturulan kültürel kodlar modern çağda bir dönüşümle karşı karşıya kalmış, kadın pasif bir obje halinde değerlerin üretim bandı içerisinde kârın elde edilişinde bir araç olarak kullanılmıştır. Özellikle Türkiye'de 2000'lerin başından itibaren siyasi iktidar değişimi sistematik olarak kadın üzerindeki tahakkümün yeniden şekillendirilmesi bağlamında araştırmaya değer bir içerik barındırmaktadır. Pratikte bu değişim 2000'li yıllarda zirve yapmış olsa da tarihsel bir alt yapısı da vardır. Tesettürlü kadınların yeniden tanımlanması bağlamında ataerkil kadın kodları yeniden şekillendirilmiş, bir takım siyasal değişiklikler ile birlikte Cumhuriyet'in yarattığı kadın kodları değişime uğramaya başlamıştır. Bu değişiklikler“Modern Tesettürlü Kadın”prototipini oluşturmuştur.
Özet (Çeviri)
Although the body is a physiological being, it is formed in the social and cultural structure, and the perception related to the body is determined by this structure. The consideration of masculine domination and audit on the women's body and of the women's body as one of the main agendas for the social formation processes continue within the hegemony of man dominant ideology by today. The global capitalism which has developed in a production process that the woman is taken away and is kept in the home has transformed the woman and made her a marketing and advertising goods. Thus, the cultural codes which were made in the early patriarchy period were confronted with a transformation in the modern age, the woman was used as a tool to obtain a profit in a production band of the values in the possible object. Especially, the political power changing in Turkey from the beginning of 2000's includes a content which is worthy of being searched in the sense of the reformation of domination on the woman systematically. Even if this changing practically hit the peak in 2000's, it has a historical background. The patriarchy woman codes were reformed in the sense of describing the women with the modest dress again, the codes of woman that the republic created them started to change with a set of the political changings. These changings created the prototype of“ The Modern Woman with The Modest Dress”.