Türkiye piyasasında bulunan çörekotu kapsülleri üzerinde kalite kontrol çalışmaları
Quality control work in the Turkey market found in black seed capsules
- Tez No: 502111
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EBRU DERİCİ EKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Besin destek ürünü, çörek otu yağı (Nigella sativa), formülasyon, yumuşak kapsül, ruhsat, nutritional supplements, black cummin seed oil (Nigella sativa), formulation, soft gelatin capsule, license
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Günümüzde, teknolojik gelişmeler ile birlikte ortaya yeni çıkan veya sık sık yaşanan sağlık sorunları, toplumların farklı çözüm arayışlarına girmesine sebep olmuştur. Bu yeni arayışlar esnasında en önemli yönelim de doğal kaynaklı ürünlere gösterilmiştir. Bu ürünlerin sağladığı faydalardan dolayı dünyada ve ülkemizde gördüğü talep sürekli artmıştır. Son zamanlarda ilaçların ve kimyasal maddelerin kullanımının insanlarda ve hayvanlarda sağlığın korunmasında tehlike oluşturma ihtimalinden dolayı veterinerlik, beşerî hekimlik, çevre ve gıda gibi alanlarda yapılmış birçok çalışma sonucunda koruyucu hekimlikte ve hastalıkların tedavi sürecinde bitkisel kaynaklı ürünlerin kullanılması tavsiye edilmektedir. Günümüzde adına alternatif tedavi denilen nutrasötiklerin kullanımı tıbbın birçok alanında giderek yaygınlaşmaktadır. Nutrasötikler temel beslenmenin yanında sağlığa faydalı gıda veya gıda bileşikleridir. Bu ürünler alışılagelmiş olarak tablet ve kapsül gibi formlarda bulunurlar. Bu bağlamda nutrasötikler içerisinde yer alan çörekotu, anti-inflamatuvar, anti-viral, anti-allerjik, nöroprotektif, anti-diyabetik ve anti-kanserojen etkileri gözlenmiş olan bir bioflavonoiddir. Ve alternatif tedavi olarak kullanımı oldukça yaygındır. Gerek gıda ve tarım alanlarında destek olarak kullanımı gerekse tıp alanında alternatif tedavide yaygın kullanımı dolayısıyla toplumda oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu nedenle kalite, güvenlilik ve etkiliği konusunda daha fazla çalışma yapılması gereken bir konudur. Bu projede yapacağımız çalışmada, hemen hemen her yaş grubunda güvenli olduğu düşünülen hem besin desteği hem de şifa beklentisi olarak sıklıkla kullanılan çörek otu kapsüllerinin ve yağlarının farklı firmalarca üretilen yağ ve yumuşak kapsül formülasyonları kalite, etkililik ve güvenlik açısından karşılaştırılmış olacaktır. Bu çalışmanın gerekli olmasının nedeni Türkiye'de ilaçların ruhsatlandırılmasında yetkili kurum Sağlık Bakanlığı'dır dolayısıyla bir ilacın ruhsatının alınabilmesi için, bu ilacın uluslararası normlar açısından değerlendirilmesi gerekmektedir ve bu işlem de bilimsel komisyonlar tarafından yapılmaktadır. Ancak, bitkisel kaynaklı ürünlerin ruhsatlandırılması T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılır. Bu nedenle bu bitkisel kökenli ilaçların güvenilirliği, etkiliği ve kamuya katkısı ile ilgili güvenlik testlerinden geçip geçmediği soru işaretidir. Bu bağlamda; GC analizi ile yağ asitleri kompozisyonu, HPLC yöntemi ile miktar tayini gibi testler gerçekleştirilmiş, antioksidan etkileri incelenmiş, ayrıca çörekotunun in vitro sitotoksik etkisinin incelenmesi amacıyla hücre kültürü yoluyla MTT testi gibi çalışmalar yapılmış bu soru işaretleri giderilmeye çalışılmıştır. Benzer bir çalışmaya literatürde rastlanmamıştır. Literatüre katkısı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Today, technological advances and frequent new releases often occur with experienced health problems are caused society to enter into alternative solutions. The most important new research has shown during orientation to natural The world because of the benefits these products can be seen in our country and demand has steadily increased. In the treatment of recent animal and human health protection in order to use the drugs and because of a risk of chemical substances for human use, and most of the research in veterinary medicine and food and the environment and disease is to encourage the use of herbal products in both preventive medicine. Alternative treatments known as nutritional products (nutraceuticals) use is increasing in every field of medicine today. Nutraceuticals are foods or food compounds beneficial to health beside basic nutrition. These items are found in conventional form such as tablets and capsules. In this context in nutraceuticals located cumin, anti-inflammatory, anti-viral, anti-allergic, neuroprotection, is a bioflavonoid which was monitored anti-diabetic and anti-carcinogenic effects. And using alternative treatment is very common. Both the food and the use of agricultural land to support widespread use of alternative therapies in the medical field as well as therefore has a very important place in society. Therefore, quality is an issue that needs to be done further work on safety and effectiveness. This project will make the work, which is considered to be safe in almost every age group, and nutritional support, as well as oil and soft capsule formulations are manufactured by different firms of widely used black seed capsule as healing expectations of quality, it will be compared in terms of efficacy and safety. The reason for this study is not necessary in our country is the Ministry of Health authorities relating to the registration of drugs and evaluation of drug international norms to be done by the scientific committees of the drug license. However, licensing of plant-derived products is carried out by the Ministry of Agriculture.Therefore reliability of these plant-based drugs, the effectiveness and the question mark that passed the safety tests for the contribution to the public. In this context by GC analysis, tests such as composition of fatty acids, quantity determination by HPLC method. Also antioxidant activities were investigated. Tests will be carried out also by cell culture in order to examine the in vitro cytotoxic effects of cumin done work as MTT test will be trying to resolve these question marks. A similar study has not been demonstrated in the literature. It is thought to be a contribution to the literature.