Bireylerin rekreatif etkinliklere bilinçli katılımlarının farklı parametrelerle incelenmesi
Investıgetıon with different parameters of individual's conscious participation in recreation activities
  1. Tez No: 502110
  2. Yazar: ÖZGE SEZİK TANYERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ORCAN MIZRAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Bilinçli Katılım, Recreation, Conscious Participation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı spor bölümü okuyan öğrencilerin rekreatif etkinliklere bilinçli katılımlarının farklı parametrelerle incelenmesidir. Materyal ve Metot: Araştırma kapsamında 520 kişiye anket dağıtılmıştır. 20 anket tamamen boş gelmiştir. Kalan 500 anket üzerinden çalışma yürütülmüştür.Araştırmada veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Anket formlarında 5 adet sosyo-demografik bilgilere ilişkin soru, 5 adet rekreatif ekinliklere ilişkin soru, 3 adet alışkanlıklara ilişkin soru ve 15 adet 5'li likert formunda Bilinçli Farkındalık Ölçeği (BİFÖ) sorusu yer almaktadır.Araştırmada veri analizi SPSS 16 paket programında yapılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde tanımlayıcı istatistiklerden (frekans, yüzde, ortalama, standart sapma, minimum, maksimum, basıklık, çarpıklık), Bağımsız örneklerde t testinden ve ANOVA testinden faydalanılmıştır. Bulgular: Araştırmada bilinçli farkındalık düzeyinin cinsiyete, bölüme, anne ve baba eğitim durumuna ve yaşanılan yer durumuna göre farklılık göstermediği tespit edilmiştir.Rekreatif etkinlikler için plan yapan bireylerin bilinçli farkındalık düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Rekreatif etkinliklerin bireye fayda sağladığını düşünen bireylerin bilinçli farkındalık düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Rekreatif etkinliklerin ders başarısına katkı sağladığını düşünen bireylerin bilinçli farkındalık düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Rekreatif etkinliklerin kişiyi mutlu ettiğini düşünen bireylerin,hobi alışkanlığı olan bireylerin, kötü alışkanlığı olan bireylerin, rekreatif etkinliklerle ilgili bilgi sahibi olan bireylerin, zaman planlaması yapan bireylerin bilinçli farkındalık düzeyleri daha yüksek bulunmuştur. Sonuç:Araştırma sonucunda bilinçli farkındalık düzeyinin yüksek olmasının rekreatif etkinliklere katılım durumunu olumlu yönde etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objectives:The aim of this study is to examine the conscious participation of students in recreational activities with different parameters. Materials and methods:520 questionnaires were distributed to 520 person within the scope of the research. 20 surveys are completely empty. The study was carried out through the remaining 500 surveys. The questionnaire was used as a data collection tool in the research. Questionnaires include 5 questions about socio-demographic information, 5 questions about recreational crops, 3 questions about habits and 15 questions about conscious awareness scale (bifö) in 5 likert form. Data analysis was performed in SPSS 16 package program. Descriptive statistics (frequency, percent, mean, standard deviation, minimum, maximum, irregularity, skewness), Bağımsız örneklerde t test and ANOVA test were used in the analysis of data. Results:In this study, conscious awareness levels did not differ according to gender, Department, mother and father education status and location. Conscious awareness levels of individuals who plan for recreational activities were higher. Conscious awareness levels of individuals who think recreational activities are beneficial to the individual were higher. Conscious awareness levels of individuals who think that recreational activities contribute to the success of the course were higher. Conscious awareness levels of individuals who think that recreational activities make the person happy, individuals who have a hobby habit, individuals who have bad habits, individuals who have information about recreational activities, individuals who have time planning have been found to be higher. Conclusion:As a result of the research, it was found that the high awareness level had a positive effect on the participation in recreational activities.