Amme cüzünde Kasr üslûbu
أسلوب القصر في جزء عم
  1. Tez No: 502252
  2. Yazar: BRWA LAIEQ TAHER TAHER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRULLAH ÜLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Part of Aamma, style, rhetoric, kasr, hasr
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu araştırma, Amme cüzünde kasr üslûbu ve bunun belağî delaletlerini izah etmeyi amaçlamaktadır. Bu amaçla öncelikle konuyla ilgili kavramlar, kasrın çeşitleri ve tanımı, kasrın biçimsel formları ile alimlerin bunlara yaklaşımları zikredilmektedir. Daha sonra müfessirlerin ve belağatçıların görüşleri doğrultusunda Amme cüzünde kasr üslûbunu içeren ayetler tefsir edilmektedir. Araştırma, bir giriş, iki bölüm ve bir sonuçtan oluşmaktadır: Giriş bölümü, kasr kavramının ıstılahi anlamını, eşanlamlı kavramlarla bu kavramlar arasındaki ittifak ve ihtilaf edilen vecihler, kasrın çeşitleri ve tanımlarını kapsamaktadır. Birinci bölüm, kasrın biçimsel formları ve alimlerin bunlarla ilgili değerlendirmeleri kapsamaktadır. İkinci bölüm ise Amme cüzünde kasr üslubu içeren ayetlerin izahını kapsamaktadır. Anohtor Kelımeler: Amme cüzü, Üslüp, Belağat, Kasr ve Hasr.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to illustrate the restriction style and rhetorical significance in the part of Aamma , mentioning the definition of its terminologies and the types of restriction with the definition for each one of them , indicating the process of its formulation and denotation according to the scholars , then applying them on the verses that are stated in the last part of the holy Quran ( part of Aamma ) , with the declaration of verses' interpretation and interpreters' sayings . The thesis consists of a preface, two chapters and a conclusion . The Preliminary Chapter provides the definition of the term restriction , its synonyms , and announcing the ground of difference and similarity between these terminologies , with pointing the types of restriction and the required definitions. Chapter One contains the methods of formulating the restriction and its significance according to the experts . Finally, Chapter Two deals with studying the verses that have the style of restriction from the part of Aamma