Kosarinin poetikası
شیعرییەتی شیعری كۆساری
  1. Tez No: 502253
  2. Yazar: DERIN TAHIR SABIR SABIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HEMİN OMAR AHMAD
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Poetika, Kosari, Ritim, Şiirn Dili, Işaret, Poetica, Kosari, Deviation, Rhythm, Poetic language, Poetic image, symbol
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Kürtçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Yaşayan Diller Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kürt Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışma, Kosarinin Poetikasi adı altında şiir poetiğinin aşama ve biçimlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmamız, önsöz, giriş, üç bölüm ve sonuçtan meydana gelmektedir. Girişte, Poetik terimi tanıtılmış, yazar ve araştırmacıların poetik terimi hakkındaki görüşleri ele alınmıştır. Aynı zamanda poetik teriminin bazı edebi terimlerle ( istatistik, belagat, uslub) olan ilişkisi de bu bölümde yer almaktadır. Birinci bölüm, Ritim aşamasının poetiği için ayrılmıştır. Kosarî'nin şiirlerinden vezin, kafiye, tekrar, cînas, tezad ve tazminlerden örnekler verilmiş, ve her bir örnek için verilen sayısal değerler değerlendırmeye alınmıştır. Terkib aşamasının poetiği adını alan ikinci bölüm de, şairin şiirlerinde dil ve şiir başlıkları poetiği genel bir şekilde ele alınmıştır. Şairin dil ve şiir başlıkları poetiği, şiirlerinden terim, söz, sözlük ve cumle yapısı ile incelenmiş ve açıklanmaya çalışılmıştır. Ayrıca, şairin aykırı dilinden söz edilmiş ve bu aykırı dilin şiirin poetikasına etkisi irdelenmiştir. Üçünçü bölüm, poetiğin anlam aşamasını konu edinmektedir. Bu bölümde, genel bir biçimde şiirlerde tasvir poetiği ve şiirlerin panoraması ele elınmaktadır. Bu bölümde, eski şiirlerde çokça kullanılan edebi sanatlar ( Benzetme, istiare, kinaye) ve yeni şiirlerde kullanılan semboler ile şairin şiirleri ele alınmış ve örnekler sayısal veriler ile desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis, which is entitled: (Poetic of Kosari's Poem). investigates the style and poetic text in Kosari's poems. The thesis consists of an introduction, a literature review, three chapters, and a conclusion. The Literature review provides the definition of the term poetic and it further presents the scholars' point of views about it. It also shows the connection between poetic and other literary terms like aesthetic, rhetoric, and stylistics. Chapter One tackles the poetic rhymes. It shows many elements like rhyme, rhythm, alliteration, paradox, excerption and pun in Kosari's poems. These elements are shown through statistics. Chapter Two deals with the poetic structure. It shows the poetic title and the poetic language of the poet in general through explaining and analyzing the verses, the meanings, and the sentence structure of his poems. It further shades light on the term deviation in his poems and how it affects the poetic level of his poems. Finally, Chapter Three investigates the semantics and the poetic meanings. It shades light on poetic images and imagery; the ancient images were presented in the form of simile, metaphor and antonomasia while the modern images were presented through symbols. All these analyses are shown through statistics.