Boşanmış kadınların kent deneyimi: Aksaray ili örneği
Urban experience of divorced women: The case of Aksaray city
- Tez No: 502281
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN TECİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Kent, Kentsel Deneyim, Boşanmış Kadınlar, Kentsel Adalet, Kent Dindarlığı, City Life, Urban Experience, Divorced Women, Urban Justice, Urban Piety
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada Aksaray ili örneğinde boşanmış kadınların kenti deneyimlemeleri konusu ele alınmıştır. Araştırma için böyle bir konu seçilmesinin nedeni kentleşmeyle birlikte giderek artan boşanma olgusunun kadının kent deneyimi üzerinde bir etkisinin olup olmayacağının saptanmak istenmesidir. Bu bağlamda boşanma faktörünün kentli kadın kimliği üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğu araştırılmıştır. Çeşitli nedenlerle boşanan kadınların evli olduğu dönemde kente katılımı ile boşandıktan sonraki dönemde kente katılımı arasında belirgin bir fark olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Kentli olabilme, kenti kullanabilme durumunun eğitim, aile içi ilişkiler, sağlık, evlilik, aile baskısı, adalet perspektifi, kent dindarlığı, özgüven kavramlarıyla ilişkileri tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında boşanmanın sosyo-ekonomik bağlamda kadının rol ve statüsüne etkisi üzerinde durulmuştur. Araştırmanın uygulama kısmında 10 boşanmış kadın ile görüşülmüştür. Yarı yapılandırılmış mülakat tekniği ile elde edilen bulgular, kodlama tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma bulguları kentsel deneyim, kent kültürü, sosyal hayat, kent kullanımı ve adalet perspektifi ve kent dindarlığı temalarıyla ilişkilendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre boşanmanın ve sosyo-ekonomik durumun kadınların kent kültürü ve kentlilik algısı üzerinde etkili olduğu saptanmıştır. Kent deneyiminin adalet perspektifi ekseninde değerlendirilmesi bu çalışmanın özgün yönünü oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the city experiences of divorced women were investigated for the city of Aksaray. The reason why this topic was chosen was to determine whether divorce, which is increasing with fast urbanization in our present day, has any effects on city experiences of women. In this context, the effects of divorce on the identity of women were investigated. The purpose was to examine whether there were differences between the participation of women in city life when they were married and when they divorced due to various reasons. The relations between being urban-dweller, using the city, education, interfamily relations, health, marriage, family pressure, justice perspective, urban piety, and self-confidence concepts were determined in the scope of the present study. In the context of the study, the effects of divorce on the role and status of women in socio-economic terms were investigated. In the application stage of the study, 10 divorced women were interviewed. The findings that were obtained with Semi-Structured Interview Technique were analyzed by using encoding technique. The findings of the study were associated with urban experience, urban culture, social life, use of the city, justice perspective and urban piety themes. According to the study findings, it was determined that divorce and socio-economic status were ¬influential on the urban culture and urbanity perceptions of women. Evaluating the urban experience in terms of justice perspective constitutes the original side of the present study.