Konaklama işletmelerinin seyahat acentalarını tercihlerinde etkili olan faktörlerin belirlenmesine yönelik bir araştırma
A study to determine the factors affecting the travel agency choices of accommodation businesses
- Tez No: 502366
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. DOĞAN KUTUKIZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Turizm, Tourism
 - Anahtar Kelimeler: Konaklama İşletmeleri, Seyahat Acentaları, Turizm Pazarlaması, Accommodation Businesses, Travel Agencies, Tourism Marketing
 - Yıl: 2018
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 144
Özet
Başta turizm işletmeleri olmak üzere, günümüz işletmelerin birbirleriyle rekabet edebilmeleri, pazarlardaki yerlerini koruyabilmeleri ve belirledikleri hedeflere ulaşabilmeleri için paydaşlarla ilişki, etkileşim ve bağlılıklarının güçlü olmasını zorunlu kılmaktadır. Bu çalışmada konaklama işletmelerinin, turizm sektöründe önemli bir paydaşı olan seyahat acentalarını tercihlerinde etkili olan faktörler araştırılmıştır. Araştırma evrenini, Fethiye ve Marmaris'te faaliyette bulunan konaklama işletmesinde istihdam edilen üst ve orta düzey yöneticiler oluşturmaktadır. Çalışmanın amaçlarını gerçekleştirebilmek için veri toplama yöntemi olarak anket tekniği seçilmiş ve hazırlanan anketle 400 konaklama işletmesi yöneticisinden amaçlı örnekleme yoluyla veri toplanmıştır. Tam ve eksiksiz cevaplanan 354 anket, SPSS 22.00 paket programı kullanılarak bilgisayar ortamına aktarılmıştır. Elde edilen bu verilere sırasıyla; frekans ve yüzde, açıklayıcı faktör analizi, t-testi, ANOVA ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda konaklama işletmelerinin seyahat acentalarını tercihlerinde etkili olan faktörler beş boyut olarak tespit edilmiştir. Bunlar;“Satış Artırma”,“Tanıtım ve Fiyat”,“İletişim ve Memnuniyet”,“Pazar Farklılığı”ve“Pazar Talebi”şeklinde isimlendirilmiştir. Bu faktörlerin konaklama işletmesi özelliklerine ve yöneticilerinin demografik durumlarına göre farklılık gösterip göstermediği de test edilmiştir. Buna göre; yöneticilerin çalıştıkları konaklama işletmesinin belge durumu, faaliyet süresi ve çalışılan seyahat acentası sayısına göre anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği; cinsiyet, yaş, eğitim durumu ve işletmedeki pozisyonlarına göre ise her hangi bir farklılığın olmadığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda bu çalışmamızda belirlenen beş faktör ile konaklama işletmelerinin seyahat acentalarıyla çalışmaktan duydukları memnuniyet düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
A strong relation, interaction, loyalty between tourism businesses and their stakeholders is required for businesses in order to compete each other, to protect their situation in market and to reach their aims. The factors effective on accommodation businesses' travel agency choice were investigated. The research area was consisted of the middle and upper managers of accommodation businesses in Fethiye and Marmaris. A questionnaire was prepared in order to collect data and was applied to 400 accommodation business managers. 354 of them turned back and analyzed using SPSS 22 statistical package program. Frequency, factor analysis, t- Test, ANOVA and regression analysis were used in order to analyze the questionnaires. According to analysis; factors effective on accommodation businesses' travel agency choice were determined as 5 dimensions. These are named as“Increasing the sales”,“Promotion and Price”,“Communication and Satisfaction”,“Market Differentiation”and“Market Demand”. It was analyzed whether there was a difference between factors effective on accommodation businesses' travel agency choice and features of accommodation business and demographic characteristics of managers. According to results; a significant difference on hotel license, activity period and the number of travel agency which the hotel has been working with, was determined. On the other hand, there was no difference on gender, age, education level and position of managers. Also in this study, it was determined that there was a significant relationship between five dimensions and satisfaction level of accommodation managers to work with travel agencies.