Edirne il merkezinin rekreasyon faaliyetlerinin incelenmesi
Investigation of the recration activities of Edirne province center
  1. Tez No: 502386
  2. Yazar: ONUR ALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TOKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Edirne, Serbest zaman, Spor, Recreation, Edirne, Leisure time, Sports
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışma Edirne il merkezinde yapılan rekreasyon hizmetlerini tespit etmek, insanların serbest zamanlarını belirlemek, serbest zamanlarını günün ve haftanın hangi zaman aralıklarında hangi rekreatif faaliyetlere katıldıklarını belirlemek, insanların rekreasyonel faaliyetlerden beklentilerini tespit etmek, insanların ilgilerine ve isteklerine göre hizmetlerin oluşturulmasını sağlamak, rekreasyon hizmetlerini daha kaliteli hale getirmek ve rekreasyonel hizmetlerinin kalitesini arttırmak için öneriler sunmak amacıyla yapılmıştır. Edirne il merkezinde 1050 kişiyle rastlantısal yöntemle anket yapılmıştır. Yapılan anketlerden eksik ve hatalı olanlar çıkarılarak araştırma 1004 anket üzerinden değerlendirilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 20 paket programı kullanılarak analizler elde edilmiş ve değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılanların % 49,6'sını (498) bayan, % 50,4'ünü (506) erkeklerin oluşturduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılanların, serbest zamanlarını değerlendirdiğimizde günlük en çok % 31,5 3 - 4 saat serbest zamanlarının olduğu belirlenmiştir. Katılımcılar serbest zamanlarında en çok % 10,6 gazete - dergi - kitap okumayı tercih ettiği gözlenmiştir. Bayanların erkeklere göre rekreasyon faaliyeti tercihini değerlendirdiğimizde serbest zamanlarını en çok % 58,9 arkadaş ziyaretine giderek değerlendirdikleri belirlenmiştir. Erkeklerin bayanlara göre rekreasyon faaliyeti tercihini değerlendirdiğimizde serbest zamanlarını en çok % 64,9 spor müsabakası izlemeye giderek değerlendirdikleri belirlenmiştir. Katılımcıların serbest zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmek için en çok % 28,4 serbest zamanı değerlendirmeye yönelik alanlar yapılması gerektiğini ifade etmişlerdir. Araştırma sonucunda Edirne il merkezinde rekreasyon alanlarının yetersiz olduğu, katılımcıların genelde pasif rekreatif faaliyetlere katıldığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is performed in order to determine the recreational services served in the Edirne Province Centrum, and to find out people's free time, in which days of the day and the week, people tend to take part in recreational activities, to gauge people's anticipation from recreation, to facilitate services based on people's wishes and interests, and to ameliorate the recreational services, which will give way to propose solutions towards the issues. Within the Edirne Provincial Centrum, 1050 people attending random survey has been cast. With ousting the missing and erronous ones, the survey has been conducted over 1004 valid individuals. The data obtained so far, have been analyzed via the SPSS 20 package programme, and have been evaluated as is. The participants of the survey, 49.6 % (498) are females with 50.4 % males (506) were found out to be joining the survey. Whence the free times of the participants have been evaluated on a daily basis, at most 31.5 % have 3 to 4 hours of their free time. The free time activities being 10.6 % in quantity are reading newspapers, magazines and books. When we evaluate the female recreation choices over men, the 58.9 % they have been found out to opt to evaluate their time visiting friends. When we evaluate men being dominant, at most 64.9 % spend their free time watching sports competitions. İn order to assess the free time spending of the attendees, in most 28.4 % of the surbey, need to have fields directed towards the recreations and that has been found to exist. İn the results of the study, it has been determined that the areas within the Edirne Centrum are inadequate, and that the participants take part in passive recreational activities.