Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu'nun ilmi hayatı, din ve tarih görüşü
Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu's scientific life, conception of religion and history
- Tez No: 502512
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN GÜRBÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
- Anahtar Kelimeler: Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, Tarih, Tarihçilik, İslam Tarihçiliği, Din, Sosyoloji, Ahlak, Hukuk, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu, History, Historicism, Islam Historicism, Religion, Sociology, Morality, Law
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu tez, hem ulusal hem de uluslararası çalışmaları ile önemli bir yere sahip olan Ord. Prof. Dr. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu'nun ilmî hayatı, din ve tarih görüşü üzerinde yapılan bir çalışmadır. Bilimlerin mütemadiyen gelişmesinde bilim adamları başrolü oynamaktadır. Bir milletin kimliğini tarihsel süreç içerisinde din, hukuk, iktisat, edebiyat, folklor, sosyal- siyaset, ahlak vb. birçok ilim sahası oluşturmaktadır. Bu ilim dalları ile ilgili birçok çalışma günümüzde mevcut bulunmakla beraber, araştırmalar halen devam etmektedir. Bu incelemede, sosyolog kimliği ile tanınan Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu'nun bilinmeyen tarih görüşü, usul ve metot yöntemi, İslam tarihçiliği,din, hukuk, ahlak vb. konulardaki bakış ve anlayışı ele alınacaktır. Fındıkoğlu hakkında yapılan çalışmalar çoğunlukla sosyolog kimliği üzerine yapılmış olup, diğer alanları ile ilgili pek fazla araştırmaya rastlanılmamıştır. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu'nun sosyolojisinin arka planında yer alan, tarihsel bakış açısını ortaya çıkarmak ve bu bakımdan kalıplaşmış fikirlerin dışına çıkarak, zaman tüneli içerisindeki yaklaşımlarını bir nebze de olsa aydınlatmak önemli bir adım olacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a study on the scientific life, religion and the view of history of the Ord. Prof Dr. Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu which has important place with both national and international studies. Scientists continually play a crucial role in development of the science. In a historical process, a nation's identity is formed through sciences such as religion, law, economy, literature, folklore, social-politics and morality. Although there are many studies related to these science branches today, researches are still going on. In this study, Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu who is known as a sociologist will be examined with his less known aspects as a historian and his views on, method, and understanding of religion, law and morality. Many studies on Fındıkoğlu has been on his sociologist identity, and there has been no studies on his other aspects. The most important of all for us is historian identity of Fındıkoğlu. It will be a huge step to reveal historical point of view behind Ziyaeddin Fahri Fındıkoğlu's sociology, and in this respect, to shed light into his views in the time line by going beyond clichéd ideas.