Belediyelerde iş sağlığı ve güvenliği sisteminin oluşturulması süreci-Toroslar Belediyesi örneği
Municipality occupational health and safetyprocessing-Toroslar Municipality example
- Tez No: 502532
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NURCAN TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Belediye, İş sağlığı ve güvenliği, belediyelerde iş sağlığı ve güvenliği, iş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemi, Municipality, Occupational health and safety, Occupational health and safety in municipalities, Occupational health and safety management system
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İş Güvenliği ve Sağlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
30.12.2012 Tarihi itibari ile uygulanmaya başlayan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, kamu ve özel işyerlerinde sağlıklı bir ortam oluşturmak, iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek amacıyla düzenlenmiştir. Kanunda bir takım istisnalar olmakla birlikte Ülkemizdeki tüm özel/kamu işletme, işyeri, işveren, işveren vekili, çırak ve stajyerler olmak üzere, bütün işveren ve çalışanları kapsamaktadır. İşveren konumundaki kamu kurumları İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG) çalışmalarını yürütmek üzere İSG sistemini (organizasyonunu) oluşturmakla yükümlü kılınmışlardır. Osmanlıdan günümüze Ülkemizde yerel hizmetlerin yürütülmesi açısından belediyeler önem arz etmiştir. Yapılan hizmetlerin çeşitliliği belediyelerde İSG çalışmalarını daha da önemli kılmaktadır. Belediyelerin, asfalt çalışmalarından yol ve kaldırım inşaat işlerine, iş makinelerinin bakım ve onarımından park ve bahçe çalışmalarında sundukları hizmetlerin tehlikeli ve çok tehlikeli grupta bulunmaları nedeniyle, belediyelerdeki İSG çalışmaları daha da önem kazanmıştır. İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarının sistemli bir şekilde yürütülmesi, gerek risklerin azaltılması, gerekse iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi açısından önem arz etmektedir. İş sağlığı ve güvenliği çalışmalarında sistemin oluşturulması bir süreç içinde ele alınmalıdır. Bu çalışmada, kamu kurumları arasında önemli bir yere sahip olan belediyelerde, İSG sisteminin oluşturulması süreci irdelenmiş ve Toroslar Belediyesi'nde sistemin oluşturulma süreci anlatılmaya çalışılmıştır. Belediyedeki iş kolları ve tehlike sınıfları ve iş sağılığı ve güvenliği mevzuatının getirdiği zorunluluklar çerçevesinde yapılan çalışmalar bir sistem olarak ele alınmış, sistemin oluşturulması sürecindeki adımlar değerlendirilmeye çalışılmıştır. Belediyede yapılan risk değerlendirme çalışmaları ve bu çalışmaların nasıl yapıldığı incelenmiştir. İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili uzman ve çalışanların nasıl istihdam edildikleri, çalışanların sağlık kontrollerinin sistem içinde nasıl takip edildiği gibi konular irdelenmeye çalışılmıştır. Sistemin oluşturulması sürecinde yönetimin ve çalışanların yaklaşımları da incelenmiştir. Yapılan risk değerlendirmeleri sonucu tespit edilen risklerle mücadele yöntemleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte Toroslar Belediyesi'nde İSG sisteminin oluşturulması sürecindeki alt işveren asıl işveren ilişkileri ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The law on occupational health and safety, which started as of December 30, 2012, was designed to create a healthy environment in public and private establishments, to prevent work accidents and occupational diseases. It covers, with some eceptions in Law, all employers and employees, including all private/public enterprises, workplaces, employers, employers' associates, apprentices and apprentices in our country. Public institutions in the position of employers are obliged to establish the Occupational Health and safety (OHS) system (organization) to carry out OHS activities. Municipalities are very important in terms of the execution of local services from Ottoman Empire to up to now. The diversity of the services of municipalities makes the OHS activities very important. Because services provided by municipalities, range from asphalt work, road and pavement construction, maintenance and repair of work machines, park and garden services, are in dangerous and very dangerous service categories, OHS activitities gained importance day by day. Systematic implementation of occupational health and safety activities are important for both reduction of risks and prevention of occupational accidents and occupational diseases. Constitution of system in OHS activities must be handled in this process. In this study, the process of establishing the OHS system in municipalities, which have an important place among the public institutions, has been investigated and tried to be exemplified through the example of Toroslar Municipality. The work in the municipal sector and the hazard classes and the requirements imposed by the legislation on occupational health and safety have been tried to be assessed as a system and the steps in the process of establishing the system have been tried to be evaluated. Risk assessment studies conducted in the municipality and how these studies handled are examined. Employment of OHS related experts and employees and how the health controls of employees are followed in the system are investigated. Also, the approaches of the management and employees in this process are studied. As a result of risk assesment studies it is tried to determine figthing methods with determined risk. Besides, the main employer and sub-employer relations are handled in the process of forming the OHS system in Toroslar Municipality