Sosyal ağlar ve dijital etnografi: Bir araştırma sentezleme çalışması
Social networks and digital ethnography: A research synthesis
- Tez No: 502574
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TİMİSİ NALÇAOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Etnografi, dijital etnografi, internette araştırma yöntemleri, nitel içerik analizi, meta-etnografi, Ethnography, digital ethnography, internet research methods, qualitative content analysis, meta-ethnography
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 365
Özet
Bu çalışma dijital etnografi kavramını kavramsal ve metodolojik açıdan inceleyerek, çevrimdışı etnografiyle olan ilişkisini anlama ve yapılmış olan dijital etnografi çalışmalarının kavramsal yaklaşımlarını ve araştırma setlerini ele alarak yöntemin nasıl uygulandığını araştırma amacını taşır. Çalışma bir açıklayıcı tez olarak, yapılmış çalışmaların içerik analizi ve sentezlenmesi yöntemlerine dayanır. Bunun gerçekleşmesi için öncelikle Web of Science veri tabanı üzerinden dijital etnografi ve benzer anlam ve uygulamaya karşılık gelen diğer yöntem kavramları aratılmış ve 660 çalışmaya (1997-Ekim 2017) ulaşılmıştır. 67 çalışma hariç tutularak, geriye kalan 593 çalışmanın özet ve anahtar kelimeleri belirlenen kodlar üzerinden araştırılmıştır. Araştırma sentezleme yaklaşımı çerçevesinde ikinci araştırma setinde meta-etnografi yöntemi kullanılarak, 593 çalışma yeniden incelenmiş, CASP aracının sunduğu kontrol listesinden faydalanılarak 7 çalışma örneklem olarak belirlenmiştir. Nitel içerik analizi sonucunda 593 çalışma içerisinde terminolojik olarak en fazla kullanılan yöntem kavramının netnografi olduğu, çevrimiçi etnografi ve dijital etnografi kavramlarının onu takip ettiği tespit edilmiştir. Yöntem kavramlarının her birinin birbirinden farklı bilimsel alanların ve konuların yöntemi olarak kullanıldığı, çevrimdışı fenomenlerin konu olarak daha fazla seçildiği sonucuna ulaşılmıştır. Kullanılan araştırma teknikleri çerçevesinde çalışmaların büyük çoğunluğunun etnografinin teknik repertuvarının tamamını kullanmadığı görülmüştür. Metaetnografik analiz sonucunda çalışmaların dijital etnografi tanımlarının çoğunlukla dijital saha üzerine inşa edildiği, antropolojik ve sosyolojik geleneğin devamı olarak çevrimiçi toplulukları incelediği, dijital sahalarda kısa sürede gerçekleştiği ve teknik açıdan dijital etnografi yerine dijital etnografik tekniklerden yararlanan çalışmalar olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study explores digital ethnography from a conceptual and methodological point of view, examines the relationship between offline ethnography and how it is employed by considering conceptual approaches and research sets of digital ethnography papers. The study is based on methods of content analysis and research synthesis as an explanatory thesis. In order to carry out this, firstly the concept of digital ethnography and other methods corresponding to related meaning and practice with digital ethnography were searched through Web of Science database and 660 papers (1997-October 2017) were reached. Excluding 67 papers, the abstracts and keywords of the remaining 593 papers were examined through the determined codes. Within the framework of the research synthesis method, 593 papers were reexamined using the meta-ethnography method as the secondary set of research, and 7 papers were selected as the sample using research codes and the control list provided by the CASP tool. As a result of the qualitative content analysis, it was concluded that netnography is the most applied concept terminologically, and online ethnography and digital ethnography follow it. It has been concluded that each of the concepts is used as a method of different scientific areas and subjects and that the offline phenomena are more selected as problems. It has been noted that the vast majority of studies within the framework of the research techniques used do not practice the full technical repertoire of ethnography. Metaethnographic analysis has shown that digital ethnographic definitions are mostly built on the digital field, and online communities have been analyzed as a continuation of anthropological and sociological tradition. It has been observed that the studies were carried out in a short-term digital field and rather than digital ethnography, digital ethnographic techniques have been employed.