Okul öncesi dönem çocuklarına yönelik çizgi filmlerde toplumsal cinsiyetin inşası: Niloya örneği
Construction of gender in cartoons for preschool children: Example of Niloya
  1. Tez No: 502573
  2. Yazar: HANİFE SARAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİLÜFER TİMİSİ NALÇAOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Popüler Kültür, Televizyon, Toplumsal Cinsiyet, Çocuk, Çizgi Film, Popular Culture, Television, Gender, Children, Cartoon
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Çocukların dünyayı televizyondaki çizgi filmlerden öğrenir hale gelmesi ile birlikte çizgi filmlerin içeriğinin ve çizgi film karakterlerinin eşitlikçi bir düzen içinde farklılıklara saygılı olarak sunulması büyük önem kazanmıştır. Bu nedenle bu çalışmada çocuk popüler kültürü olan televizyon çizgi filmlerinde toplumsal cinsiyetin inşası incelenmiştir. Popüler kültür, televizyon, çocuk ve toplumsal cinsiyet konularının birbirleriyle ilişkili olarak ele alındığı çalışma feminist bir yaklaşımla niteliksel içerik analizi kullanılarak yapılmıştır. Çalışmada Niloya çizgi filminin 20 bölümü toplumsal cinsiyet kalıp yargıları açısından incelenmiştir. Her bir bölüm hazırlanan izleme formu ile seyredilerek bulgulara ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda çizgi filmde geleneksel toplumsal cinsiyet kalıp yargıları pekiştiren ama değişen toplumsal normlarla çatışmayan iletilere yer verildiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
As children learn about the world from cartoons on television, the content of cartoons and cartoon characters presented in an equitable order with respect for differences have become very important. For this reason, as popular culture of children, television cartoons were investigated in terms of the construction of gender in the study. The study was done using qualitative content analysis with a feminist approach by discussing the relations among popular culture, television, children, and gender. In the study, 20 parts of Niloya cartoon were examined in terms of gender stereotypes. The findings were obtained by watching each section with the prepared form. As a result of the research, it was obtained that gender stereotypes in the cartoon was reinforcing traditional ones but not contradicting with changing social norms.