Hastanede çalışan hemşirelerin hemşirelik hizmetlerinde yetenek yönetimi uygulamalarına ilişkin görüşleri
The views of nurses regarding talent management applications in hospital nursing departments
  1. Tez No: 502604
  2. Yazar: FURKAN CİHAT ARICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMİNE TÜRKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Yetenek yönetimi, hemşirelik hizmetlerinde yetenek yönetimi, yetenek, hemşirelik, Talent management, talent management in nursing services, talent, nursing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Hastanede Çalışan Hemşirelerin Hemşirelik Hizmetlerinde Yetenek Yönetimi Uygulamalarına İlişkin Görüşleri Bu çalışma, hastanelerde hemşirelik hizmetleri bölümünde uygulanan yetenek yönetimi uygulamalarına ilişkin hemşirelerin görüşlerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı nitelikte olan bu çalışma, Ocak-Mayıs 2016 tarihleri arasında İstanbul'da 6 hastanede gerçekleştirilmiştir. Çalışma, bu hastanelerde en az bir yıldır görev yapan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 692 hemşire ile yürütülmüştür. Veriler sosyo-demografik ve mesleki özellikler ile yetenek yönetimi uygulamalarına ilişkin soruları içeren anket formu ile toplanmıştır. Elde edilen veriler tanımlayıcı analizler, ki-kare, bağımsız gruplar t testi, Kruskal Wallis testi ile değerlendirilmiştir. Katılımcılar, hemşirelik hizmetlerinde yönetici hemşirelik, özel dal ve özel alan hemşireliği pozisyonlarını kilit pozisyon olarak görmüşlerdir. Kilit pozisyondaki hemşirelerde aranması gereken yetkinlikler arasında etkili bir iletişim kurma, liderlik yapma, derin mesleki bilgi-beceriye sahip olma, güvenilir olma ve yabancı dil bilme gibi çok sayıda özelliği sıralanmıştır. Kilit pozisyondaki hemşirelerin daha çok iç ve dış kaynaklardan atandığı, çeşitli eğitim programları ile sürekli gelişmelerinin sağlandığı ifade edilmiştir. Katılımcıların yarıdan fazlası kurumlarında yetenek havuzu bulunmadığını, kariyer geliştirme programlarının olmadığını, işte tutma stratejilerinin kullanılmadığını ve yaptıkları iyi işler için ödüllendirme/takdir görmediklerini belirtmişlerdir. Yetenek havuzu oluşturmadaki en büyük engeller olarak hemşire devir hızındaki yükseklik ve devlet politikalarındaki problemler gösterilmiştir. Çalışmaya katılan hemşirelerin kendilerinin yeteneklerine uygun görevlendirilme algısının kilit pozisyondakilerinkine göre yüksek olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin kendilerinin ve kilit pozisyondakilerin yeteneklerine uygun görevlendirilme algısını deneyim süresindeki uzunluğun ve görev tanımları, performans kriterleri, kariyer planlama, yetenek havuzu oluşturma gibi hemşirelik hizmetleri yapısını oluşturmaya yönelik uygulamaların olumlu etkilediği bulunmuştur. Hastanelerde hemşirelik hizmetleri ile ilgili insan kaynaklarının daha iyi planlanması ve etkin kullanılması için yetenek yönetimi uygulamalarının yapılandırılmasına gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
The Views of Nurses Regarding Talent Management Applications in Hospital Nursing Departments This study aims to emphasize the views of nurses regarding talent management applications in hospital nursing departments. This descriptive study was conducted between January and May, 2016 in six hospitals located in Istanbul, Turkey and comprised 692 nurses that had been working for at least one year at the same hospital and that had volunteered to participate in the study. The data were collected through a questionnaire that consisted of socio-demographic questions and occupational characteristics related to talent management applications. The data were evaluated through definitive analysis, Kurskal Wallis, chi-square and independent-samples t tests. The participants vocalized the position of“head nurse”and specialist nurses as the key types of nurses. They repeated several other qualifications that ought to exist in these key types of nurses such as effective communication, leadership, professional experience, trustworthiness, and the ability to speak a foreign language. They also pointed out that nurses in these key positions are assigned to these positions either internally or from another organization and that they constantly develop their professional skills through various educational programs. Half of the participants stressed that there is a lack of talent databases and career development programs, that there are no strategies to retain employees and that there is no system of rewarding/appreciation system to honor good deeds of the nurses. The major obstacles of building a talent database is the constant high rate of nurses being replaced by another in addition to various governmental problems. The perception of being assigned to a more appropriate and well-fit position according to the nurse's abilities is higher in nurses that are not one of these key types. It was discovered that the duration of nursing experience and the building of nursing service databases with such information as assignment definitions, performance criteria, and career planning, talent database building positively affects the perception of being assigned to an adequate, talent-defined position. There is a need of restructuring the talent management applications to promote the more effective use and better planning of human resourcing in nursing departments in hospitals.