Bolâhenk Nûri Bey'in hayatı ve eserleri
Bolâhenk Nûri Bey's life and works
- Tez No: 502698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET TIRAŞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyografi, Müzik, Biography, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Mûsikîsi, Türk Din Mûsikîsi, Bolâhenk Nûri Bey, Bestekâr, Makâm, Turkish Music, Turkish Religious Music, Bolâhenk Nûri Bey, Composer, Maqam
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Din Musikisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
XIX. yüzyılın ikinci yarısı ve XX. yüzyıl başlarında yaşamış, Türk Mûsikîsi'nin önemli bestekârlarından olan Bolâhenk Nûri Bey'in hayatı ve eserlerini konu alan bu çalışmamız giriş, iki bölüm, sonuç ve ekler bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmanın amacı, yöntemi ve kaynakların değerlendirilmesi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde Bolâhenk Nûri Bey'in hayatı, hatıraları, şahsiyeti ve ulaşabildiğimiz bestelerinin listesi yer almaktadır. İkinci bölümde bestelerinin notaları verilmiş ve makâmsal analizi yapılmıştır. Sonuç kısmında bu çalışmada ulaştığımız bilgiler özetlenmiş, ekler bölümünde ise Nûri Bey'in hayatına dair bazı fotoğraflar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work which is on the life and works of Bolâhenk Nûri Bey, one of the important composers of Turkish Music, who lived in the second half of the 19th century and in the beginning of the 20th century, consists of an introduction, two main chapters, a conclusion and an appendix. The introductory section provides information on the purpose, method and resources used in our work. The first chapter consists of Bolâhenk Nûri Bey's life, memories and personal features. In this part there is a list of compositions of Bolâhenk Nûri Bey. In the second chapter, we wrote the notes of his compositions and tried to make an analysis of modes of those compositions. In the conclusion, the information we have reached in this study is summarized and in the appendix, some photographs about the life of Nûri Bey are given.