Urfa milletvekilleri ve meclis faaliyetleri (1960-1971)
Deputes of Urfa and activities of the parliament (1960-1971)
- Tez No: 502944
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET ZEKİ KAPCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: TBMM, Milletvekili, Seçim, Urfa, Demokrasi, TBMM, Deputy, Election, Urfa, Democracy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
1960 Darbesi ile Türkiye'de demokrasi kesintiye uğramış, 1961 Anayasası ile yeni bir sisteme geçilmiştir. Yeni sistemle beraber 1971 Muhtırası'na kadar süren bu döneme AP ve Süleyman Demirel damga vurmuştur. Bu dönemde 1961, 1965 ve 1969'da olmak üzere 3 kere seçim yapılmıştır. TBMM'ye toplam 21 milletvekili Urfa'yı temsilen katılmıştır. 1961 seçimleri sonucunda meclise katılanlar Atalay Akan, Celal Öncel, Kadri Eroğan, Kemal Badıllı, Osman Ağan, Sabri Kılıç ve Bekir Sami Karahanlı'dır. 1965 seçimlerinde kazananlar Atalay Akan, Behice Boran Hatko, Hüsamettin Köran, İbrahim Halil Balkıs, Mahmut Çetin ve Ramazan Tekeli'dir. Bahri Karakeçili, Mehmet Aksoy, Mehmet Ali Göklü, Necati Aksoy, Necmettin Cevheri ve Vehbi Melik ise 1969 seçimleri sonucunda TBMM'de koltuk sahibi olmuşlardır. Söz konusu milletvekilleri içinde, bakanlık yapmış olanlar da vardır. Milletvekilleri konuşma yaparak Urfa'nın ve Türkiye'nin problemlerini anlatmışlardır. Ancak hiçbir faaliyet göstermeyen milletvekilleri de olmuştur.
Özet (Çeviri)
Democracy in Turkey arrested with military coup of 1960, Turkey moved into a new system with constitution of 1961. Along with the new system until the memorandum of 1971, AP and Süleyman Demirel marked this period. Three elections were made in 1961, 1965, and 1969. Representing Urfa total 21 deputes joined TBMM. After the election of 1961 participants of parliament are Atalay Akan, Celal Öncel, Kadri Eroğan, Kemal Badıllı, Osman Ağan, Sabri Kılıç ve Bekir Sami Karahanlı. The winners of elections of 1965 are Atalay Akan, Behice Boran Hatko, Hüsamettin Köran, İbrahim Halil Balkıs, Mahmut Çetin and Ramazan Tekeli. Also Bahri Karakeçili, Mehmet Aksoy, Mehmet Ali Göklü, Necati Aksoy, Necmettin Cevheri and Vehbi Melik was a parliamentarian after the elections of 1969. Among these deputes also there were deputes who had run ministery. Deputes told the problems of Turkey and Urfa by giving a speech. But also there were deputes who did not get into the act.