Eugêne Delacroix'nin araştırıcı sanat eleştirisi yönetimine göre eserinin değerlendirilmesi
The evaluation Eugène Delacroix's works according to investigative art criticsm
  1. Tez No: 502992
  2. Yazar: EVİN ELMASCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA MANT MENAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Romantizm, Eugéne Delacroix, Resim, Eleştiri, Romantism, Eugéne Delacroix, Picture, Criticism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu araştırma, Eugéne Delacroix'ın eserlerinin, dönemin toplumsal olayları açısından, araştırıcı sanat eleştirisi yöntemine göre incelenmesini içermektedir. Araştırmada Edmund Feldman'ın“araştırıcı sanat eleştirisi”yöntemi esas alınarak, beş resmin analizi yapılmıştır. Bu yöntem dört disiplinden (sanat eleştirisi, sanat tarihi, estetik, sanatsal uygulamalar) biridir. Edmund Feldman'ın araştırıcı sanat eleştirisi yöntemi; betimleme, çözümleme, yorum ve yargı alt başlıklarından oluşmaktadır. Araştırma tarama modelinde desenlenmiş ve bu modele dayalı nitel araştırma yöntemlerinde betimsel analiz yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Eserler plastik elemanlarının nasıl, hangi amaçlarla kullanıldığı, üslubu, kullanılan simgeler ve yapıldığı dönemin toplumsal olayları göz önünde bulundurularak incelenmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre sanatçının eserleri, sosyal ve kültürel etmenler göz önünde bulundurularak oluşturduğu genel havayı ve toplum üzerindeki etkilerini yansıtmaktadır. Aynı zamanda sanatçının etkilendiği olayların boyutlarının da gözlendiği bir çalışmadır. Sanatçının eserlerinde kullandığı canlı renkler ve olağanüstü hareketli kompozisyonların, duyguları ayağı kaldıracak, seyirciyi altüst edecek derecede olduğu görülmektedir. Ayrıca, eserlerinde rengin hiçbir zaman sadece araç olarak kullanılmamış olduğu anlaşılmaktadır. Resimlerinde yer alan her renk tıpkı resme hayat veren figürler ya da nesneler gibi anlam ve duygu bütünlüğü içindedir. Sanatçı,“resim sadece göze hitap eden bir sanattır”sözü ile günümüz sanatına kadar bütün resim anlayışlarına ışık tutmuştur.
Özet (Çeviri)
This research includes analyzing E.D 's works, used symbols in terms of social events of period according to investigative art criticism method. In this research five images were analyzed on the basis of Edmund Feldman 's investigative art criticism method, this method is one of four disciplines (art criticism, history of art, aesthetic, art aplications). Edmund Feldman's method of investigative art criticism consists of the subtitles; description, analysis, comment and judgment. The research was patterned on screening model and conducted using descriptive analysis in this model-based qualitative research methods. Artifacts were examined by considering how plastic elements were used for what purpose, style, symbols used and social events of the period in which they were made. According to the results obtained in the research, artist's works reflect social and cultural factors in the general atmosphere and impact on society. At the same time it is the work of observing the dimensions of events influenced by the artist. The vivid colors and extraordinarily moving compositions that the artist uses in his works seem to be at a level that will excite emotions and audiences. It is also understood that the color in his works is never used only as a tool. Every color in his paintings is in the sense of meaning and emotion as the figures or objects that give life to the painting. Artist 's word 'the picture is only an art that appeals to the eye' has shed light on the understanding of painting until today's art.