Vatan cephesinin kuruluşu ve faaliyetleri (12 ekim 1958 - 27 mayıs 1960)
The foundation of vatan front and its actions (October 12, 1958- may 27, 1960)
- Tez No: 503427
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Vatan Cephesi, Cumhuriyet Halk Partisi, Basın Sansürü, Adnan Menderes, Democrat Party, Country Front, Republican People's Party, Press Censorship, Adnan Menderes
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Türkiye Cumhuriyeti, cumhuriyetin ilanından beri çeşitli denemelere rağmen çok partili sisteme geçememiştir. Çok partili sisteme geçilmesinin ardından, Demokrat Parti 1950 genel seçimleriyle iktidara gelerek on yıl iktidarda kalmıştır. Bu süreçte DP, halkın desteğini arttırarak diğer seçimlerden de başarı ile çıkmıştır. Ancak muhalefette iken verdiği sözleri yerine getirmemesi, eleştirdiği yaptırımları kendisinin uygulaması ve baskıcı tavrı nedeniyle arkasındaki halk desteğinde azalma meydana gelmiştir. DP'ye karşı, muhalefette olan partiler arasında Güç Birliği Cephesi kurulmuştur. Buna karşılık olarak DP'lilerden oluşan bir grup da Vatan Cephesi'ni kurmuşlardır. Tüm bunlara rağmen 1957 seçimlerinde uygulanan çoğunluk sistemi sebebiyle yeniden iktidar olmuştur. 14 Mayıs 1950 seçimlerini kazanarak Türkiye'nin yönetimini ele alan Demokrat Parti'nin diktatörce uygulamalara gittiği, Anayasayı ihlal ettiği ve kardeşi kardeşe düşürdüğü iddia edilmiştir. Ülke içerisinde yaşananlar, kargaşa ortamının oluşmasına sebep olmuş ve halk arasındaki bölünmeyi körüklemiştir. Tüm bu olaylar sonucunda 27 Mayıs 1960'da askeri müdahale ile ülke yönetimine el koyulmuş ve cumhuriyet tarihinin ilk darbesi gerçekleşmiştir. Vatan Cephesi teşekkülü ve faaliyetleri ise, 27 Mayıs ihtilali ardından yapılan yargılamalarda en fazla suçlanma sebepleri arasında yer almıştır.
Özet (Çeviri)
Turkish republic did not transform its regime from a sing- party to a multy party system in spite of all the efforts, since the proclamation of the republic. Democrat Party that came into power with the election in may 14, 1950 remained in power for 10 years. In this process, Democrat Party came through with the other elections by providing the support of the public. But in time, there was a considerable decrease in the support of the public because of not keeping the promise that given while DP was the opposing party, applying sanctions that once DP criticized and repressive attitudes. Despite all, DP came into power in consequence of the majority system. In opposition to DP, Union of forces (Coalition) front was established among the opposing parties. In response to this, a group that consisted of the members of DP established Vatan Cephesi (Country Front). Democrat Party which came into the power by winnig the election in May 14, 1950 was claimed that it had applied anti- democratic actions and caused chaos in within the country triggering conflicts among people. All of these paved the way to the coup of 27 May which was the first coup in history of country. As a result, establishment (organization) of Vatan Cephesi was among the utmost reasons of accusation in the trials after the revolution of May 27.