Serbest zamanlarında fiziksel aktivite yapan ve yapmayan öğretim elemanlarının stres düzeylerinin ve sosyodemografik özelliklerinin incelenmesi
The examination of the stress levels of active and non-active academicians in their leisure times according to sociodemographic variables
  1. Tez No: 503434
  2. Yazar: MUHAMMET KOCAMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ERDOĞDU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel Aktivite, Serbest Zaman, Stres
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Fiziksel aktivite bireyin yaşamında bir çok alanda yarar sağlar. Birey bir yandan kendi hayatı için sağlıklı bir yaşam sürerken bir yandan da serbest zamanlarını faydalı şekilde geçirir ve stresten uzak kalır. Fiziksel aktivite bireyin fizyolojik açıdan iyi halde olmasını sağlarken bir yandan da kişinin sosyal alanında önemli etkilerde bulunur. Yani fiziksel aktivite bireyin yaşamında bütün olarak etkili olur. Çalışmanın örneklem grubunu konya ilindeki farklı üniversitede görev yapan tarama modeli ile seçilmiş 500 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Çalışmaya yaş aralığı 25-56 yaş ve üzeri olan 285 kadın 215 erkek öğretim elemanı katılmıştır. Katılanlara 5'li likert tipi ölçek uygulanmıştır. Verilerin analizinde (SPSS 21.0) paket programı kullanılmıştır. Örneklemden alınan verilere One Way Anova ve T Tesi analizleri uygulanmıştır. T testi sonuçlarına göre; fiziksel aktivite yapan ve yapmayan öğretim elemanlarının stres düzeylerinde bulunmuştur. Serbest zamanlarında fiziksel aktiviteye katılan öğretim elemanlarının stres düzeyleri yapmayanlara göre daha düşük çıkmıştır.Ayrıca fiziksel aktivite yapan kadın öğretim elemanlarının stres düzeyleri erkeklere göre anlamlı derecede düşük çıkmıştır. One way anova testi sonuçlarına göre; serbest zamanlarında fiziksel aktivite yapmayan öğretim elemanlarının stres düzeylerinde ünvana göre farklılık bulunmuştur. Buna göre öğretim görevlilerinin stres düzeyi diğer ünvanlara göre anlamlı derecede yüksek çıkmıştır. Görev yerine göre stres düzeyi karşılaştırmasında necmettin erbakan üniversitesinde görev yapan akademik personelin stres düzeyinin hem KTO karatay üniversitesi hem selçuk üniversitesi akademik personelinden yüksek stres düzeyine sahip olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the stress levels of physically active and non-active academicians in their leisure time and differences in stress levels related to some sociodemographic variables of academicians. The sample of the study was consisted of 500 academicians who selected by scanning models from different universities in Konya, Turkey. 285 female and 215 male whose ages between 25-56 and more, participated the study, volunterely. A 5-Likert type scale was applied to participants to gather the data.To analyze the data One Way Analysis of Variance (ANOVA) and Independent Samples t Test were used.