Örgüt ikliminin duygusal emek üzerine etkisi: Konya bankacılık sektöründe karşılaştırmalı bir araştırma
The effect of organization climate on emotional labor: A comparative research in the Konya banking sector
- Tez No: 503529
- Danışmanlar: PROF. DR. AYKUT BEDÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Duygusal Emek, Duygusal Emek Boyutları, Örgüt İklimi, Örgüt İklimi Boyutları, Emotional Labor, Emotional Labor Dimensions, Organizational Climate, Organizational Climate Dimensions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 180
Özet
Günümüzde hizmet sektörünün ekonomideki payının artması ile birlikte hizmet çalışanlarının duyguları ve davranışları önemli bir faktör haline gelmiştir. Bu nedenle örgütler müşteri memnuniyeti için çalışanlardan fiziki emeğin yanı sıra duygusal emek göstermelerini istemektedir. Bu çalışmanın amacı, örgütte var olan iklimin çalışanların duygusal emeklerini etkileyip etkilemediğini belirlemek ve Kamu-Özel sektör örgüt iklimlerinin duygusal emek gösterimlerini etkileyen yönleri arasında fark olup olmadığını karşılaştırmalı olarak belirlemektir. Araştırma amacıyla, Konya İli Merkezinde bulunan 221 banka çalışanına basit tesadüfi örnekleme tekniği kullanılarak literatür ışığında hazırlanan anketler uygulanmıştır. Anketler araştırmanın amacına uygun olarak korelasyon ve regresyon analizi kullanılarak analiz edilmiş olup tüm istatistiksel işlemlerde anlamlılık düzeyi p: % 95 olarak alınmıştır. Araştırma sonucunda, örgüt ikliminin duygusal emek üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir etkisi olduğu tepit edilmiştir (p< 0,05).
Özet (Çeviri)
Today, with the increasing share of the service sector in the economy, the feelings and behaviors of service employees have become an important factor. For this reason, organizations want employees to show emotional labor as well as physical labor for customer satisfaction. The purpose of this study is to determine whether the climate that exists in the organization affects employees' emotional labor and public-private sector organizational climates affect emotional labor performances. For the purpose of the research, questionnaires prepared in the light of the literature were applied to 221 bank employees in Konya Provincial Center by using simple random sampling technique. The questionnaires were analyzed using correlation and regression analysis as appropriate for the purpose of the research and the level of significance in all statistical procedures was taken as p: 95 %. As a result of the research, it was reported that the organizational climate had a statistically significant effect on emotional labor (p< 0.05).