17. ve 18. yüzyıllarda Karadeniz Ereğli'nin sosyal ve ekonomik tarihi
Social and economical history of the Karadeniz Eregli in 17-th and 18-th centuries
- Tez No: 503689
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE SATICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Karadeniz Ereğli, Bendereğli, Heraklia, Bolu Sancağı, Karadeniz Eregli, Benderegli, Heraklia, Sanjak of Bolu
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Batı Karadeniz bölgesinin Zonguldak iline bağlı olan Karadeniz Ereğli tarihi, M.Ö. 2500'lü yıllara dayanır. Karadeniz Ereğli, M.Ö. 2500 tarihinden günümüze kadar bünyesinde birçok medeniyeti barındırmıştır. Karadeniz Ereğli, ele alınan 17. ve 18. yüzyıllarda Osmanlı hâkimiyetindedir ve bu dönemde Bendereğli/Benderekli olarak adlandırılmıştır. Ereğli için 1829 yılında taş kömürünün bulunmasıyla şehir farklı bir vizyona girmiştir. Karadeniz Ereğli tarihi alanında yapılan çalışmalar ise genellikle ilk çağlar ve 1829 sonrası kömürün bulunması ile ilgili olan dönemdir. Ele aldığımız 17. ve 18. yüzyıl tarihi alanında yapılan çalışmaların eksik olması bu çalışmanın amacını belirlemiştir. Çalışmamızda Ereğli'nin 17. ve 18. Yüzyıllardaki sosyal ve ekonomik tarihini aydınlatılması amaçlanmıştır. Yapılan araştırmalarda ele aldığımız 17. ve 18. yüzyıllara dair arşiv belgeleri, yabancı ve yerli seyyahların eserlerinde Ereğli hakkında ele aldıkları bölümler ve Karadeniz Ereğli hakkında yapılan çalışmalar ışığında bir genel değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
History of the Karadeniz Eregli which is bound to the Zonguldak province of the Western Black Sea region is based on 2500 B.C. Since that time the Black Sea Eregli has hosted many civilizations in it. During the 17-th and 18-th centuries the Karadeniz Eregli was under Ottoman rule and was called Benderegli or Benderekli. In 1829 stone coal were found in Eregli. With it city earned a new different vision. The studies about Karadeniz Eregli history are generally related to the first centuries and after finding a stone coal in 1829. The lack of studies in the 17-th and 18-th century history that we have dealt with has determined the purpose of this work. Our aim was to illuminate the social and economical life of Eregli in the 17-th and 18-th centuries: A general valuation about the Karadeniz Eregli was made in the light of the archive documents about 17-th and 18-th centuries and works about Eregli which were written down by foreign and native traveler: