Plasenta yerleşim anomalisi olan ve olmayan annelerin bebeklerinde mortalite ve morbiditenin değerlendirilmesi
Plasenta yerleşim anomalisi olan ve olmayan annelerin bebeklerinde mortalite ve morbiditenin değerlendirilmesi
  1. Tez No: 503821
  2. Yazar: MELEK GÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERİH ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: plasenta previa, neonatal morbidite, placenta previa, neonatal morbidity
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Çalışmamızda, plasenta yerleşim anomalisi olan anne bebeklerindeki morbidite ve mortalitenin belirlenmesi ve bunun plasenta anomalisi olmayan benzer gestasyonel haftadaki bebeklerdeki mortalite ve morbiditeler ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışma, Ocak 2013-Haziran 2017 tarihleri arasında Kanuni Sultan Süleyman Eğitim Araştırma Hastanesi kadın doğum kliniğinde doğurtularak Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine yatırılan term ve preterm bebekler alınarak, annede plasenta anomalisi varlığına göre gruplandırıldı. Çalışmaya, viabilite sınırının altında abort ile sonuçlanan gebelikler, hastanemize herhangi bir başvurusunda plasenta previa tanısı almış, gebelik izlemi yapılmış ancak, doğumunu hastanemizde gerçekleştirmemiş olan hastalar, hem maternal hem de fetal medikal kayıtlarına ulaşılamayan, eksik bilgilere sahip olan hastalar dahil edilmedi. Çalışmaya 453 adet plasenta yerleşim anomalisi olan anne bebekleri ile 47 adet plasenta yerleşim anomalisi olmayan Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesine yatırılarak tedavi alan hastalar dahil edildi. Plasenta yerleşim anomalisi olan anne bebekleri“hasta grubu”, plasenta yerleşim anomalisi olmayan anne bebekleri“kontrol grubu”olarak isimlendirildi. Çalışmaya alınan tüm annelerin yaşları, doğumda gebelik haftaları, eşlik eden ek hastalıkları, doğum şekli, yenidoğanın doğum ağırlığı, cinsiyeti, 1. ve 5. dakika Apgar skorları, yenidoğan yoğun bakım ihtiyacı olup-olmaması kaydedildi. Hasta ve kontrol grubu da hastanede neonatal morbiditeler açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Plasenta previalı anne bebeklerinin 298 tanesi (%65) prematüre olup, ortalama anne yaş ortalaması, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksekti (p=0,037). Hasta ve kontrol grubu arasında cinsiyet, doğum odasında canlandırma ihtiyacı ve yenidoğan yoğun bakım ünitesi yatış ihtiyacı açısından fark yok iken, hasta grubundaki sezaryan ile doğum oranı anlamlı şekilde daha yüksekti (p=0,000). İki grup arasında Apgar 1. Dk ve 5.Dk karşılaştırıldığında plasenta previa olan grupta istatistiksel olarak anlamlı bir düşüklük izlendi (p=0,031, p=0,000). HİE, BPD, NEK, PDA, IVK, ROP gibi yenidoğan morbiditeleri tarandığında kontrol ve hasta grubu arasında, preterm ve term karşılaştırılmasında, ve taburculuk, mortalite açısından değerlendirildiğinde de iki grupta anlamlı bir fark bulunmadı. Sonuç: Plasenta yerleşim anomalilerinin, antenatal dönemde perinataloji kliniği tarafından tanınması, preoperatif hazılıklarının başında perinataloji kliniğinin bulunduğu multidisipliner bir ekip tarafından gerçekleştirilmesi, operasyon tarihinin ve şeklinin elektif olarak belirlenmesi anne ve bebek izleminin sağ kalımı arttırırken, morbiditeleri azaltacağını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to determine the morbidity and mortality in infants with placental anomalies and to compare them with the mortality and morbidity in infants with similar gestational weeks without placental anomalies. Material and Method: Between January 2013 and June 2017, This retrospective study was carried out at the Kanuni Sultan Süleyman Research Hospital gynecology clinic and Newborn Intensive Care Unit. Infants were taken and grouped according to presence of placenta anomaly in the mother. Pregnants who had abortion, below the viability limit, pregnants with placenta previa in any application to my hospital, pregnancy follow-up but not delivered at our hospital, patients with inadequate knowledge of both maternal and fetal medical records were not included. The 453 infants whose mothers had placental anomalies and 47 infants whose mothers without plasental anomalies were hospitalized in Newborn Intensive Care Unit were included in the study. The infants with placenta anomalies were referred to as the“patient group”and the mothers of the infants without placental anomalies as the“control group”. It was noted that all the mothers who were taken into the study, the gestational weeks at birth, the accompanying diseases, the type of delivery, the birth weight of the newborn, gender, 1st and 5th minute Apgar scores, and neonatal intensive care need. Patient and control group were compared in terms of neonatal morbidities. Results: 298 (% 65) of the infants who has mothers with the placenta previa were premature and the mean maternal age was statistically significantly higher than the control group (p = 0,037). There was no difference between patient and control group in terms of gender, need for resuscitationn in birth room and neonatal intensive care unit, whereas cesarean section rate in patient group was significantly higher (p = 0,000). When the 1st and 5th minute APGAR scores were compared between the two groups, there was a statistically significant decrease in the patient group (p = 0,031, p = 0,000). There was no significant difference between control and patient group, preterm and term comparison, and come out of hospital and mortality when newborn morbidities such as BPH, BPD, NEC, PDA, IVK, ROP were scanned. Conclusion: Placenta anomalies are recognized by perinatalology clinic in antenatal period, by a multidisciplinary team with perinatal clinic at the beginning of preoperative preparations, elective determination of operation history suggests that mothers and infants will decrease morbidity while increasing survival.