Köpeklerde gingivitisin tedavisinde ozonize distile suyun etkinliğinin araştırılması
Investigation of ozonized distilled water efficiency on gingivitis treatment in dogs
  1. Tez No: 504003
  2. Yazar: ÜMRAN AKIN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜRŞAD YİĞİTARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Köpek, Gingivitis, Ozonize distile su, Dog, Gingivitis, Ozonated distilled water
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu çalışma, gingivitisli köpeklerde ozonize distile su ile izotonik tuzlu su kullanımının etkiliğinin karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Kliniğine getirilen, 2. ve 3. derece gingivitis bulgularına sahip 10 köpek çalışmaya dâhil edildi. İlk gün tüm vakalarda; sağ maksillar ve mandibular yarımda ozonize distile su, sol maksillar ve mandibular yarımda ise izotonik tuzlu su kullanılarak detertraj işlemi eşliğinde irrigasyon yapıldı. İrrigasyon işlemi 3. ve 7. günlerde tekrar edildi. Köpeklerde 14. günde her iki yarımın klinik muayene bulguları kıyaslandı. Ozonize distile su kullanılan sağ maksillar ve mandibular yarım izotonik tuzlu su kullanılan sol yarımla karşılaştırıldığında; 2. derece gingivitis tespit edilen 6 olguda (2, 3, 5, 6, 7 ve 8 no'lu vakalar) ve 3. derece gingivitis tespit edilen 1 olguda (10 no'lu vaka) gingivitis bulgularını tamamen iyileştirdiği, geri kalan 3. derece gingivitisli 3 olguda (1, 4 ve 9 no'lu vakalar) ise 1. derece gingivitise gerileme olduğu gözlendi. Sonuç olarak; ozonize distile suyun gingival iyileşmeyi hızlandırması nedeniyle gingivitis olgularında etkin bir sağaltım seçeneği olarak kullanılabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to compare the effect of ozonized distilled water and isotonic saline on dogs with gingivitis. 10 dogs with 2nd and 3rd degree gingivitis findings were included in the study which brought to the Mehmet Akif Ersoy University Veterinary Faculty Surgery Clinic. Irrigation was performed in the right maxillary and mandibular half with ozonized distilled water, in the left maxillary and mandibular half using isotonic saline in conjunction with detertraj procedure at first day in all cases. This irrigation process was repeated on the 3rd and 7th days. The clinical examination findings of both halves of the mouth were compared on the 14th day. The right maxillary and mandibular half with ozonized distilled water were compared with the left half using isotonic saline. It was observed that gingivitis findings were completely healed in 6 cases with grade 2 gingivitis (cases 2, 3, 5, 6, 7 and 8) and had grade 3 gingivitis in one case (case 10). It was observed that grade 1 gingivitis regressed in 3 cases with grade 3 gingivitis (cases 1, 4 and 9). It was concluded that ozonized distilled water could be used as an effective treatment option for gingivitis cases due to accelerated gingival healing.