Gültekin Emre'nin şiirlerinin tematik ve yapı bakımından incelenmesi
Investigation of Gültekin Emre's poems in terms of thematic and structure
- Tez No: 504167
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET FARUK GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Gültekin Emre, edebi kişiliği, tema, yapı, imge dünyası, Gültekin Emre, literary personality, theme, structure, image world
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Gültekin Emre, 1951 yılında Konya'da doğmuştur. Küçük yaşta (3,5) babasını kaybettikten sonra ailece Ankara'ya yerleşmişlerdir. Gençlik yıllarını geçirdiği Ankara'dan 1980 yılında ayrılmış ve Almanya'ya yerleşmiştir. Gurbetçi çocuklara otuz yıl öğretmenlik yaptıktan sonra emekli olmuş, bu süre zarfında da şiirleriyle edebiyat dünyasında yer edinmiştir. Çevirmen, gazete–dergi yazarı, araştırmacı ve şairdir. İlk şiirlerinde Toplumcu Gerçekçi şiirin etkileri görülürken daha sonra İkinci Yeni şiirinin de etkisinde kalarak imgeye dayalı ve deneysel şiirin de içinde barındığı bir şiir dünyası oluşturmuştur. Bunun yanında Almanya'da yer alan Türkler ve sanatçılarla ilgili belgesel nitelikli çalışmalar da yapmıştır. Çalışmamızın birinci bölümünde şairin hayatı ve edebi kişiliği hakkında bilgi verdik. İkinci bölümde şiirlerini tema bakımından inceledik ve şiirlerinde öne çıkan temaları ortaya koyduk. Üçüncü bölümde yapısal bir inceleme yaptık ve yapı unsurlarını ortaya koyduk. Dördüncü bölümde şiirlerini imaj bakımından inceledik ve beşinci bölümde Gültekin Emre ile yapılan söyleşiyi ekledik. Bu çalışma sonucunda Gültekin Emre'nin şiir dünyasını ortaya koymaya çalıştık.
Özet (Çeviri)
Gültekin Emre was born in Konya in 1951. İn his earlier years (3,5), they settled down in Ankara after his father died. İn 1980, he left Ankara, wehere he lived in his youth amd he settled down in Germany. After he worked for 30 years as a teacher for expat children, he retired and in the meantime, he left a mark (made an impression) on the world of literature with his poems. He is a translator, magazine – newspaper aouthor, a researcher and a poet. While the influences of Socialist Realistic poem were seen in his early poems were seen in his early poems, he later was under the influence of the Second New Movement and he created a world of poem that includes the image-based and experimented poems. Besides, he carried out documentary studies about Tuskish people and artistswho lived in Germany. At the first part of aour study, we give insight into the life and literary personality of the poet. At the second part, we examine his poems in terms of theme and we reveal the prominent themes in his poems. At the third part, we make a structural review and reveal the structural components. At the fourth part, we examine his poems interms of image and we attach the interview with Gültekin Emre at the fifth part. At the end of this study, we try to reveal the poetic world of Gültekin Emre.