Varoluşçulukta din
Religion in existentialism
  1. Tez No: 504317
  2. Yazar: MÜJDE ŞAMDANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk, Kieerkegaard, Karl Jaspers, J.P.Sartre, Din, Ahlak, Özgürlük, Existentialism, Kieerkegaard, Karl Jaspers, J.P.Sartre, Religion, Morality, Freedom
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Özne olarak insanın varoluşunu unuttuğu bir dönemde ortaya çıkan Varoluşçu hareket insanı bir birey olarak felsefesinin merkezine alıp ona yeni bir tutum kazandırmıştır. Varoluşçu felsefe klasik felsefenin öz ve varoluş ayrımına yeni bir bakış getirerek varoluşun özden önce geldiği söylemini ortaya atmıştır. Varoluşçu felsefebu söylemiyle bireye yeni bir dünya inşa etmiştir. Bu çalışma ise TeistVaroluşçu filozoflardan Kierkegaard ve Karl Jaspers, Ateist Varoluşçu filozoflardan J.P.Sartre'ın din görüşleri üzerine odaklanmaktadır. Fakat bunun yanında filozofların gerek ahlak gerekse özgürlük öğretilerini de“din”paydası altında yeniden yorumlamaya çalışacaktır. Bu bağlamda filozofların kendi felsefelerine özgü bazı meseleleri söz konusu filozofların dini düşünceleri ışığında tahlil etmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The Existentialist movement that emerged at a time when human beings had forgotten their existence gave the individual a new attitude by taking it as the center of the philosophy. Existantial philosophy made a fresh view on the difference between essence and existence and claimed that the existence comes before the essence. Therefore, with this discourse they built a new world for the individual. This study focuses on theviews of religion of Kierkegaard and Karl Jaspers, the Teist existential phlisophers and of J.P.Sartre's, one of the Ateist existential phlisophers. But, besides this, it will be tried to reinterpreted the philosophers' teachings of morality and freedom under the“religion”. In this context, some issues in philosophers' own specific philosophies are being intended to be analyzed under the light of their religious thoughts.