Güncel sanatta sanat siyaset ilişkisi ve politik imaj
Politics and art relationship in current art political image
- Tez No: 504399
- Danışmanlar: DOÇ. FATMA DENİZ KORKMAZ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: güncel sanat, siyaset, küreselleşme, politik imaj, iktidar, current art, politics, globalization, political image, power
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışmada, güncel sanatta, sanat siyaset ilişkisinin etkileşimiyle ortaya çıkan politik imajların, postmodern süreçteki sosyolojik ve psikolojik durumların etkisiyle sanatçıların yapıtlarına ve yaratım süreçlerine nasıl yansıdığı incelenmiştir. Çalışmanın Birinci Bölümü'nde iktidar, iktidar ve kültür ilişkisi felsefe, siyaset bilimi ve sosyoloji disiplinlerinin verileri üzerinden incelenmiştir. Bir iktidar aygıtı olarak küreselleşme ele alınmış, küreselleşme süreci ile yeni bir boyut kazanan kültür sanat politikalarının uluslararası sanat organizasyonları, sanat piyasasının iktidar ile olan ilişkisi ve bu süreçte önemli bir aktör olarak yer almaya başlayan küratörlük kavramı üzerinde yarattığı değişim ve dönüşümler irdelenmiştir. Aynı zamanda özellikle iktidar kavramının toplum, kültür, sanat ve sanatçı üzerindeki yansımaları ve etkilerinin araştırılma gereği hissedilmiştir. İkinci Bölüm'de sanat ve siyaset arasındaki ilişki irdelenmiş günümüz sanatının şekillenme sürecinin daha net bir şekilde kavranması bakımından özellikle 1960 sonrası postmodern süreçte ortaya çıkan sanat hareketleri ve eğilimler, dönemin sosyolojik durumu göz önünde bulundurularak ele alınmıştır. Üçüncü Bölüm'de politik imaj kavramı tanımlanmış, güncel sanatın dünyada ve Türkiye'deki gelişim süreci incelenmiştir. İlerleyen kısımda ise güncel sanatta politik imajların sanatçıların eserlerine nasıl yansıdığı örnekler üzerinden incelenerek ele alınmıştır.Son bölümde ise, çalışma konusuna uygun düşen günümüz siyasetinin oluşturduğu imajların konu edinildiği bir dizi iş üretilmiş ve bu kişisel yaklaşım resim diliyle yansıtılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been examined how political images emerged in the current art with the interaction of art politics relation reflects to artists' works and creation processes with the influence of sociological and psychological situations in the postmodern process. The first part of the study has been based on the data on power, power and culture-relation, philosophy, political science and sociology disciplines. As a power device, globalization has been dealt with and the changes and transformations created by international art organizations, the relationship of art market with power and the concept of curatorialism, which started to take place as an important factor in this process, have been examined. At the same time, it has been particularly felt that the reflection and effects of the concept of power on society, culture, art and artist need to be studied. In the second part, the relationship between art and politics is examined in terms of the understanding of the shaping process of current art more clearly. Especially the art movements and trends emerging in the postmodern period after 1960 have been taken into consideration by considering the period sociological situation. xi In the third part, the concept of political image has been defined, and development process in the world of current art in Turkey has been examined. In the following section, the examples of how political images reflected in the works of current art has been analyzed. In the last part, a series of works which are appropriate for the study topic and in which the images created by current politics have been dealt with and this personal approach has been tried to be reflected in the language of the drawing.