Evli çiftlerde facebook ve akıllı telefon bağımlılığı ile çatışma çözüm stilleri ve evlilik uyumu arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between facebook and smartphone addiction with conflict resolution styles and marital adjustment in married couples
  1. Tez No: 504484
  2. Yazar: HİLAL TOPRAK DERİCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Facebook Bağımlılığı, Akıllı Telefon Bağımlılığı, Çatışma, Çatışma Çözüm Stilleri, Evlilik, Evlilik Uyumu, Addiction, Facebook Addiction, Smart Phone Addiction, Conflict, Conflict Resolution Styles, Marriage, Marital Adjustment
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Son yıllarda gelişen teknolojiyle birlikte artan Facebook ve akıllı telefon kullanımı bu alanda yapılan çalışmaların yoğunlaşmasına sebep olmuştur. Geçmiş araştırmalara bakıldığında, Facebook ve akıllı telefon bağımlılığının genellikle evli olmayan kişilere etkisi üzerine yapılan çalışmalar bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında; evli çiftlerde Facebook ve akıllı telefon bağımlılığının çatışma çözüm stillerini ve evlilik uyumunu nasıl etkilediği ve aralarında anlamlı bir ilişki olup olmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi, İzmir ilinde yaşayan en az 1 yıllık evli, Facebook kullanan ve akıllı telefona sahip olan 100'ü kadın 100'ü erkek toplamda 200 katılımcıdan oluşmaktadır. Verilerin toplanmasında katılımcılara,“Kişisel Bilgi Formu”,“Bergen Facebook Kullanım Bozukluğu Ölçeği Kısa Formu”,“Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeğinin Kısa Formu”,“Çatışma Çözüm Stilleri Ölçeği”ve“Evlilikte Uyum Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda geri çekilme çatışma çözüm stili cinsiyete ve gelire göre anlamlı farklılık göstermiştir. Facebook kullanım bozukluğu, akıllı telefon bağımlılığı, çatışma çözüm stilleri ve evlilik uyumu yaşa, eğitim durumuna ve evlilik süresine göre değerlendirildiğinde aralarında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık bulunmamıştır. Görücü usulü evlenen kişilerin olumsuz çatışma çözüm stili puanları, severek evlenenlere göre daha yüksektir. Olumlu çatışma çözüm stili çocuk sayısına göre istatistiksel olarak farklılık göstermektedir. Cinsiyet ile Facebook ve akıllı telefon bağımlılığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Görücü usulü evlenenlerin evlilik uyumlarının severek evlenenlere göre daha düşük olduğu bulunmuştur fakat t testi sonucuna göre aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı çıkmamıştır. Görücü usulü evlenenlerde en sık görülen çatışma çözüm stili olumlu ve boyun eğmedir. Evlilik süresi ile evlilik uyumu arasındaki ilişkiye bakıldığında aralarında anlamlı bir ilişki olmadığı görülmüştür. Katılımcılardan hiç çocuğu olmayanların evlilik uyumları daha yüksektir. Facebook ile akıllı telefon bağımlılığı arasında pozitif yönlü orta kuvvetli ilişki bulunmuştur. Facebook ve akıllı telefon bağımlılığının, olumlu, olumsuz, boyun eğme, ve geri çekilme çatışma çözüm stilleri ile arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Facebook ve akıllı telefon bağımlılığının evlilik uyumuyla arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir. Evlilik uyumu ile olumlu çatışma çözüm stili arasında pozitif yönlü orta kuvvetli, olumsuz çalışma çözüm stili arasında negatif yönlü zayıf ve boyun eğme ile arasında pozitif yönlü çok zayıf bir ilişki bulunurken geri çekilme arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Facebook kullanım bozukluğu ve akıllı telefon bağımlılığı internete girme sıklığına göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir. Kısacası araştırmaya göre, evli çiftlerin Facebook ve akıllı telefon bağımlısı olması kullandıkları çatışma çözüm stillerini ve evlilik uyumlarını etkilememektedir. Facebook bağımlılığı yüksek olan kişilerin akıllı telefon bağımlılığı iv da yüksektir. Evlilik uyumu yüksek bireyler olumlu çatışma çözüm stilini daha çok, olumsuz çatışma çözüm stilini ise daha az kullanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In recent years, developing technology and increasing use of Facebook and smartphone escalate the studies about these topics. While looking for the previous studies, there were some researches generally about Facebook and smartphone addiction effects on unmarried people. This thesis study was planned to determine that how married couples' Facebook and smart phone addiction affect conflict resolution styles and marital adjustment, also whether there is a meaningful relation with these things. Furthermore, the other aim of this study is to examine that conflict resolution styles predict marital adjustment or not. The sample of this study comprise of 100 women and 100 men, so totally it incudes 200 people, who have Facebook account and smart phone, also these people should be married at least 1 year.“Personal Information Form”,“Bergen Facebook Addiction Scale's Short Form”,“Smartphone Addiction Scale's Short Form”“Conflict Resolution Styles Scale”, and lastly“Marital Adjustment Test”were praticed to participants to obtain the datas. Obtaning findings demonstrate that withdrawal conflict resolution style shows significant difference as regard as gender and income. Facebook use disorder, smartphone addiction, conflict resolution styles, and marital adjustment were evaluated, so there were no statistically siginificant difference between these things and age, period of study, and educational background. Arranged marriage people's negative conflict resolution score were more than people, who have companionate marriage. Positive conflict resolution style demonstrates statistically difference according to number of children. There were no statistically significant relationship beween gender, Facebook and smartphone addiction. Marital adjustment scrore of people, who have arraged marriage, were less than people, who have companionate marriage, but there were no statistically meaningful relation between them on t test score. Positive and subordination are the most seen conflict resolution styles in arraged marriages.There is no relation between marital adjustment and marriage duration. Participant, who have no children, have higher scores on marital adjustment. Positive oriented mid force relation was founded in Facebook and smartphone addiction. There were no statistically significant relation between Facebook and smartphone addiction with 4 conflict resolution styles and marital adjustment. There were a positive oriented mid force realation between positive conflict resolution style and marital adjustment. Also there was a negative oriented weak relation between negative conflict resolution style and marital adjsutment while there was no statistically significant relation between withrawal and marrital adjustment. According to the internet using frequency, there are not significantly difference on Facebook and smartphone addiction. To sum up, as vi regards to the research, being a dependent on Facebook and smartphone, do not affect which conflict resolution styles are used in marriages and marital adjustment, People, whose Facebook addiction level are high even smartphone addiction level are high. People, whose marital ajustment are high, use positive conflict resolution style more than negative conflict resolution style.