Markalaşma ve transmedya hikayeciliği: Bir uygulama örneği
Branding and transmedia storytelling: An application sample
- Tez No: 504485
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK SOLMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Transmedya Hikâyeciliği, Markalaşma, Transmedya Markalaşması, Marka Sadakati, Pazarlama İletişimi, Transmedia Storytelling, Branding, Transmedia Branding, Brand Loyalty, Marketing Communication
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 277
Özet
Markanın pozitif yönde yansıttığı kimliği, kişiliği ve imajı sayesinde tüketici ile arasında kurduğu doğru iletişim işletmelerin yanlış pazarlama yöntemleriyle zarar görebilmektedir. Buna izin vermemek ve tüketicisiyle bahsi geçen doğru iletişimi kurabilmek için işletmelerin yapması gereken şey mesajlarını taşıyacak doğru bir kanal bulabilmektir. Bu çalışma, markalara ve işletmelerine doğru bir kanal olarak transmedya markalaşmasını sunmaktadır. Bu iletişim stratejisi; geçmişten bugüne ikna edici en iyi yollardan biri olan hikâye anlatıcılığı ile günümüzün dijital platformlarını tüketicinin kullanımına açan, tüketiciyi pasif konumundan çıkarıp aktif hale getiren inovatif bir teknikle birleştirmektedir. Tüketicinin, keyif alarak dahil olduğu markalaşma sürecine tüketicinin emeğini katmaktadır. Bu da markayla arasında bir bağ oluşturacak ve marka sadakatini pekiştirebilecektir. Küresel bir marka olan Coca-Cola' nın Türkiye' de uyguladığı transmedya reklamlarının videoları bu çalışmada içerik analizi ile incelenmiştir. Elde edilen veriler Konya' daki iki üniversitede öğrenim gören 600 öğrencinin yüz yüze ankete tabi tutulup verdiği cevaplar ile incelenmiştir. İçerik analizi ve saha araştırmasından elde edilen bu veriler karşılaştırılarak bir sonuca varılmıştır. Araştırma sonucunda; bu tüketici grubunun, markanın hikâyesini birçok medya kanalı ile kendisine ulaştırmasının markanın hatırlarında kalıcılığını arttırdığı ve marka sadakati ile arasında güçlü bir ilişki kurduğu görüşünde olduğu dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
The true communication, which brand has got between itself and consumer thanks to the positive identity, personality and image it reflects, might be harmed by the mistaken marketing methods of companies. In order not to lead this, the only thing to do is to find a true channel to handle their message. In this respect, this research presents transmedia branding as a true channel to brands and companies. It combines storytelling, one of the best ways from the past to the present, and an inovative technique, which provides consumers with today' s digital platforms to use taking them out of their previous passive position and making them active. This process which consumers are engaged by enjoying will make a connection between the brand they have contributed; then, this connection will get stronger and reinforce brand loyalty. In this research, the transmedia advertising videos of a global brand, Coca-Cola, have been searched through content analysis. The data achieved from this analysis have been searched through the replies of 600 students who study in two universities in Konya. A result has been achieved by comparing the data which was gathered from both content analysis and field research. The result of the research remarks this consumer group has a point of view that brand's delivering its story to them through multimedia will keep the brand in consumer's mind and make a strong connection between the brand and themselves.