Türk dış politikasında Irak Türkmenleri (1999-2012)
Iraqi Turkman in Turkish foreign policy (1999-2012)
- Tez No: 504683
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Türkmenler, Irak Türkleri
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Türkiye Orta Doğu'da aktif bir rol oynamayı istemekle birlikte, bunu bir çok konuda gerçekleştirememektedir. Dünyada süper güç olan ABD'nin kendisine çizdiği sınırlar içinde çıkarlarını gerçekleştirmeye gerçeği çalışmaktadır. Bu durum Irak politikasında Türkmenler konusunda geçerlidir. Türkmenler konusu Türk dış politikasında arka planda kalmaktadır. Ancak Türkiye dönem dönem Türkmenler konusunda daha faal politikalar izlemiştir. Soğuk Savaş döneminde Türkiye'nin uyguladığı dış Türkler politikası çerçevesinde Türkmenlere manevi destek verilmiştir. 1991'de Ankara'da Türkmenleri temsil eden Irak Millî Türkmen Partisi kurulmuştur. Söz konusu tarihten sonra Türkmen partileri bir araya getirilerek, Türkiye'nin desteğiyle Irak Türkmen Cephesi (ITC) kurulmuştur. Ancak, İkinci Körfez Savaşı'ndan sonra meydana gelen olaylar neticesinde Irak'ın parçalanma süreci başlamıştır. Bununla birlikte Irak'ta, Türkmenlerin kendi haklarını kazanmaları amacıyla Türkiye'nin fiilî desteği başlamıştır. Türkiye 2003 Irak işgali sonrası AKP döneminin başlaması ile aktif bir dış politika ve Orta Doğu açılımı çerçevesinde Irak'ın toprak bütünlüğünü savunmuş ve Türkmenlere yönelik aktif bir politika izlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Despite the fact that Turkey desires to have an active role in the Middle East,this can not be realized in many aspects. It is a well – known fact that the USA as a superpower provides Turkey with some roles and Turkey fulfills them in accordance with its own benefits. This reality can be observed clearly in the affair of Turkmen in Iraqi policies. That keeps in the background of Turkish foreign policy. Yet,Turkey has managed to step forward about the Turkmen affairs from time to time. During Cold War, Turkmens were provided with emotional support within the scope of policy being carried out for the foreign policy of Turkey-Iraq National Turkmen Party representing the Turkmens for the first time was founded in Ankara in 1991. With the support of Turkey,Turkmen front line was formed in Iraq in order to secure uniformity among Turkmen parties founded after the date aforementioned and adapt themselves to the conditions of Iraq began. In the meantime, in Iraq Turkeys factual support started so as to help Turkmens to gain that rights. After the invasion of Iraq in 2003,with the beginning of JDP (Justice and Defelopment Party) a constructive policy has been followed via an active foreign policy,the Middle East opening and the partnership with Turkmen leaders under the political light. Keywords : Turkey, Turkmens, Iraqi Turkish