Problemli cep telefonu kullanımı, sosyal ortamlarda gelişmeleri kaçırma korkusu (GKK), yaşam doyumu ve bağlanma stilleri arasındaki ilişkinin demografik değişkenler açısından incelenmesi (Üsküdar Üniversitesi- yüksek lisans öğrencileri örneği)
An examination of the relationship between problematic cell phone use, fearing of missing out (fomo), life satisfactionand attachment styles in terms of demographic variables(Uskudar University – an example of graduate students in Uskudar University)
- Tez No: 504716
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSNÜ ERKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: yeni medya, bağlanma stilleri, gelişmeleri kaçırma korkusu, yaşam doyumu, problemli cep telefonu kullanımı, new media, attachment styles, fear of missing out, life satisfaction, problematic mobile phone use
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Yeni iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerin bir sonucu olarak cep telefonu ve sosyal medya kullanımı günümüzün ayrılmaz bir olgusu haline gelmiştir. Bu araştırmanın temel amacı, demografik değişkenler açısından problemli cep telefonu kullanımı, gelişmeleri kaçırma korkusu, yaşam doyumu ve bağlanma stilleri arasında anlamlı fark ve ilişkinin bulunup bulunmadığını tespit etmektir. Ayrıca, problemli cep telefonu kullanımı ve gelişmeleri kaçırma korkusunun, sahip olduğumuz bağlanma stilleriyle bir ilişki içinde olup olmadığı araştırmanın diğer bir amacıdır. Araştırmanın örneklemini, 68'i kadın (%78,2) ve 19'u erkek (%21,8) olmak üzere toplam 87 yüksek lisans öğrencisi oluşturmuştur. Örneklem grubunun yaş ortalaması 27,60±6,72'dir. Veri toplama envanterleri, Kişisel Bilgi Formu, Üniversite Öğrencileri İçin Problemli Cep Telefonu Kullanım Ölçeği, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Ölçeği, Sosyal Ortamlarda Gelişmeleri Kaçırma Korkusu Ölçeği, Yaşam Doyum Ölçeği'dir. Demografik değişkenlerin yordanması için yapılan t testi ve ANOVA testi ile elde edilen bulgulara göre, demografik değişkenlerin çalışmaya dâhil edilen ölçek ve ölçeklerin alt boyutlarının hiç biriyle anlamlı bir farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Korelâsyon analizi sonuçlarına göre, problemli cep telefonu kullanımı yüksek olan bireyler kaygılı bağlanma stiline sahiptir, gelişmeleri kaçırma korkusunun yüksek, yaşam doyum düzeyleri düşüktür. Problemli cep telefonu kullanımı alt boyutlarına göre; a) yoksunluk şeklinde olan bireylerde kaygılı bağlanma stili ve gelişmeleri kaçırma korkusunun yüksek; b) olumsuz sonuçlar şeklinde olan bireylerde kaçınmacı, kaygılı bağlanma stili ve gelişmeleri kaçırma korkusunun yüksek, yaşam doyumunun düşük; c) kontrol problemi şeklinde olan bireylerde kaygılı bağlanma stili ve gelişmeleri kaçırma korkusunun yüksek, yaşam doyumunun düşük; d) etkileşimden kaçınma şeklinde olan bireylerde kaçınmacı, kaygılı bağlanma stili ve gelişmeleri kaçırma korkusunun yüksek, yaşam doyumunun düşük olduğu görülmüştür. Kaygılı bağlanma stili yüksek olan bireylerde gelişmeleri kaçırma korkusu yüksek, yaşam doyumu düşüktür. Gelişmeleri kaçırma korkusu ve kaçınmacı bağlanma stili yüksek olan bireylerde yaşam doyumu düzeyleri düşüktür.
Özet (Çeviri)
Smartphones and Social media sites have taken root in our lives as a result of the developments in the communication technologies. The main aim of this research is to determine whether there is a meaningful difference and relationship among problematic mobile phone use, fear of missing out, life satisfaction and attachment styles in terms of demographic variables. In addition, another purpose of this study is to investigate whether the fear of missing out and problematic mobile phone use is related to our attachment style. The sample of the study consisted of 87 graduate students, 68 females (78.2%) and 19 males (21.8%). The average age of the sample group is 27.60 ± 6.72. Participant data was collected by using Demographic Form, Problematic Mobile Phone Use Scale for University Students, Experiences in Close Relationships Scale, Fear of Missing Out Scale and Life Satisfaction Scale. According to the findings obtained by the t-test and the ANOVA test for the demographic variables, it was determined that the demographic variables did not show any significant difference with the scales and the subscales included in the study. According to the results of correlation analysis, individuals with high use of problem mobile phones have anxious attachment style, high fear of missing out and low levels of life satisfaction. According to sub-dimensions of the problematic mobile phone use scale, it is seen that; a) individuals who experience problematic mobile phone usage in the form of deprivation have high levels of anxious attachment style and high levels of fear of missing out; b) individuals who experience problematic mobile phone usage in the form of adverse outcomes have high levels of avoidance, anxious attachment styles, high levels of fear of missing out and low levels of life satisfaction; c) individuals who experience problematic mobile phone usage in the form of control problem have high levels of anxious attachment style, high levels of fear of missing out and low level of life satisfaction; d) individuals who experience problematic mobile phone usage in the form of interaction avoidance have high levels of avoidance, anxious attachment styles, high levels of fear of missing out and low levels of life satisfaction. Individuals who have high levels of anxious attachment style have high levels of fear of missing out and low levels of life satisfaction. Individuals who have high levels of avoidance attachment style and high levels of fear of missing out have low levels of life satisfaction.