Abhazya sorunu bağlamında Gürcistan Rusya ilişkileri
Georgian-Russian relations in the context of Abhazian problem
  1. Tez No: 504717
  2. Yazar: ANA NIZHARADZE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EREL TELLAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Abhazya, Rusya Gürcistan ilişkileri, Gürcistan Dış Politikası, 2008 Savaşı, Avrasyacılık, Georgia's occupied region of Abkhazia, Russian-Georgian relations, Georgian Foreign Policy, Russian-Georgian 2008 war, Eurasianism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Gürcistan'ın işgal altındaki Abhazya bölgesi Güney Kafkasya'daki sorunlu bölgelerden biridir. Sovyetler Birliği'nin yıkılışı ile beraber Gürcistan'dan ayrılmayı talep eden bölge çatışmalara neden olmuş, 1990'lar boyunca dondurulmuş bir sorun olmasına rağmen 2008 yılında Rusya ve Gürcistan'ın savaşması ardından bağımsızlığını ilan etmiştir. Geçmişteki politikasının aksine Rusya'nın desteklediği Abhazya karşısında Batı'nın Gürcistan'ın toprak bütünlüğünü savunması sorunu daha karmaşık bir noktaya taşımıştır. Bu kapsamda Abhazya sorunu Gürcü Rus ilişkilerini etkileyen en önemli unsurlardan biri haline gelmiştir. Bölgenin Rusya ve Batı etki alanı mücadelesine de sahne olması dolayısıyla, çalışmada özellikle 2008 savaşı sonrasındaki tarafların ikili ilişkilerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Georgia's occupied region of Abkhazia is one of the most complex disputed territories in the South Caucasus. With the collapse of the Soviet Union there emerged a frozen conflict between Georgia and Russia on the Abkhazian issue, which demanded to leave Georgian territories during 1990s and declared its independence as a result of the Russian-Georgian 2008 war. On the one hand, supporting Georgia's sovereignty and territorial integrity by the West and on the other, Russia's full backing of Abkhazia further deteriorated given circumstances. In this context, the Abkhazian issue became the central aspect of Russian-Georgian relations. Moreover, as far as the region could be seen as a battle ground between Russia and the West, this article aims to evaluate bilateral relations between the conflicted parties following the Russian-Georgian 2008 war.