Possession, dispossession, and exorcism in early modern England: casting out divells in the light of John Darrell's cases
Erken modern dönem İngiltere'sindeyi şeytan çıkarma, savma ve şeytan çarpması: John Darrell'ın vakaralı ışığında 'İblisleri' defetme
- Tez No: 504930
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PAUL LATIMER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Tarih, Religion, History
- Anahtar Kelimeler: Savma, Şeytan, Şeytan Çarpması, Şeytan Çıkarma, Şeytani, Demoniac, Demonic Possession, Devil, Dispossession, Exorcism
- Yıl: 2018
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma doğaüstü şeytan çarpması hadiselerini ve erken modern İngiltere'de uygulanan şeytan çıkarma ayinlerini inceler ve Katolik ve Protestan gruplarındaki şeytan çarpması gibi şeytani eylemlerin, özellikle de ihtilaflı papaz John Darell' in özgür bırakmalarına odaklanarak, gerçeklik tartışmalarının izini sürer. Erken modern dönemin iblis bilimini tanımlayan ve şeytanın insanın işkencecisi olarak imgeleşmesinde büyük katkısı olan ve şeytanın fiziksel dünyadaki etkisini teyit eden risaleleri, ahitnameleri ve yazgılı kaynakları inceler. Bu sayede, erken modern dönem İngiltere toplumunda, tıbbi ve/veya psikolojik sebeplerle açıklanamayan, şeytan çarpması ve takiben şeytan çıkarması vakalarına sebep olan tıbbi açıklamalara ek olarak sosyal, ekonomik, dini ve politik etkenlerin birleşimini göz önüne alarak şeytan çarpmasının esaslı bir görüngü olarak kabul görüşünü tartışır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the phenomenon of demonic possession and the rite of exorcism in early modern England and traces the debates over the reality of demonic activity such as possession in both Catholic and Protestant circles, particularly through the dispossession cases of the controversial minister, John Darrell. It examines the pamphlets, treatises, and texts which shaped the demonology of the early modern period, and which contributed significantly to the development of the image of the Devil as man's tormentor and corroborated his influence in the physical world. In doing so, it argues that demonic possession was regarded as an actual phenomenon in the early modern English society which cannot be explained only through medical and/or psychological reasons, and that it was a combination of social, economic, religious, and political factors in addition to medical explanations that gave rise to cases of demonic possession and ensuing exorcisms.