2000'li yıllardaki Türk romanlarında toplumsal cinsiyet düzeni
The gender order in the Turkish novels during the 2000's
  1. Tez No: 505040
  2. Yazar: EBRU KÜNKÇÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OYA AÇIKALIN RASHEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal cinsiyet, Ataerkil yapı, İktidar, Şiddet, Erkeklik ve kadınlık tipleri, Gender, patriarchal structure power, violence, types of womanhood and manhood
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Cumhuriyet kurulduğundan bu yana gerçekleşen yasal, siyasal, sosyo-kültürel ve ekonomik gelişmeler kadınlık kimliklerinde ve rollerinde birçok değişim yaratmıştır. Bu araştırmanın temel amacı, toplumda var olan ataerkil düzenin yeni koşullar altında ne ölçüde sürdüğünü veya değiştiğini keşfetmektir. Edebiyatın toplumsal olaylara kayıtsız kalamayacağı ve edebiyat eserlerinde yaratılan karakterlerin dönemin izlerini taşıyacağı düşüncesinden hareketle, yaşanan bu değişimleri romanlar üzerinden inceledim. 2000'li yıllara odaklanma sebebim ise içinde yaşadığım dünyayı anlama isteğimdir. Yaptığım analiz 2000'li yıllara odaklanmakla birlikte cinsiyet yapılanmasındaki yeniden üretimi ve değişimi anlamlandırabilmek için Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminden itibaren cinsiyet düzeninde oluşan yasal, siyasal, sosyal ve ekonomik değişimleri nitel analize tabi tuttum. Bu değişimlerin kadınların yaşamına ve edebi eserlere nasıl yansıdığını irdeledim. Çalışmanın arka planını oluşturan bu kısım bittikten sonra 2000'li yılları iyi yansıttığını düşündüğüm farklı yazarlardan on eseri metin odaklı analiz ettim, ancak okur-yazar odaklı yaklaşımlardan da yer yer yararlandım. Çalışma boyunca değişimin sürdüğünü ama toplumsal cinsiyet düzeninin tamamen değişmediğini, farklı unsurların bir araya gelerek düzeni yeniden kurduğunu gözlemledim.
Özet (Çeviri)
Since the establishment of Turkish Republic legal, political, Socio cultural and economic developments led a lot of changes in the identity of Turkish Women and their roles in the society. Aim of this study is to discover how much the existing patriarchal structure is going-on or how much it has changed under new circumstances. I reviewed all these changes in the novels on the basis of the idea that literature cannot remain negligent to the public events and all the characters took place in novels must have some kind of trace the times of their own. The reason I focused on 2000's is my desire to understand the world I live in. The focus point of the analysis is 2000's and, to be able to understand re-producing and change in the sexual structure; legal, political and socio economical changes since the last period of life of the Ottoman Empire have been evaluated by using quantitative analysis method. How these changes reflected on the life of women and literary outputs are reviewed. Once the background of this study is completed by doing so, I analyzed 10 different novels that created by various writers, who I believe they reflect 2000's well, by using the focus - text method. However, I also benefited from reader-writer focus approach as well. Throughout the whole study I observed that the change has been going on, gender has not changed purely but various elements came together and set up a new order.