Hüsrev Hatemi'nin eserleri üzerine bir araştırma
A research on Hüsrev Hatemi's works
  1. Tez No: 505095
  2. Yazar: YAKUP GELİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAATTİN KARACA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hüsrev Hatemi, şiir, düşünce, gelenek, modern, Hüsrev Hatemi, poetry, thoughts, tradition, contemporary
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 687
Özet
Türk edebiyatının ve düşüncesinin önemli simalarından biri Hüsrev Hatemi'dir. 1960'lardan sonra kaleme aldığı şiir ve düşünce yazılarıyla dikkat çeken Hatemi, bu anlamda hem şâir hem düşünce adamı kimliğiyle ön plana çıkar. Şâir kimliğiyle kendine özgü bir şiir anlayışı oluşturan Hatemi'nin bu bağlamda Türk şiirinde, ayrı bir yeri vardır. Uzun süren şiir serüveninde deneyimlerle olgunlaşıp estetize edilmiş, modern ve geleneğin buluştuğu bir şiir mevcuttur. Bu çerçevede şiirinin belirgin özelliklerinden biri, modern ile geleneğin bir arada harmanlanmasıdır. Diğer bir ifadeyle İslâm kültürü, gelenek ve klâsik Türk edebiyatıyla halk edebiyatından beslenen şiiri, modern çağın üzerine kurgulanır. Böylelikle günümüzün hayatı, bireyi, kenti, toplumu ve değerleri tüm özellikleriyle onun şiirinde yer bulur. Sözü edilen kavramları duyarlılık ve insanî durum bağlamında ele alan Hatemi, bu iki kavramı şiiriyle özdeşleştiren bir yaklaşım benimser. Bundan ötürü onun şiirinin arka planında sözü edilen kavramlarla bütünleşen bir duygu ve düşünce dünyası mevcuttur. Yazar ile ilgili dikkate değer başka bir husus ise onun düşünce yazılarıdır. Hatemi, bu yazılarında kültür, gelenek, Doğu-Batı, toplum, değerler, aydın, kentleşme, değişim, milliyetçilik gibi konular üzerinde durur. Ele aldığı her konuya kendine has bir perspektifle bakan ve sorunlar tespit eden yazar, aynı zamanda bunlara dair çözümler de üretir. Bu bağlamda onun düşünce yazılarını tanımlarken, tespitle birlikte çözüm ifadesini de kullanmak gerekir. Yazılarının diğer bir özelliği, deneyim ve gelenekle yoğrulmuş olmalarıdır. Bu anlamda şiirlerinde olduğu gibi yazılarında da başlıca faktör geleneğin biçimlendirdiği bakış açısıdır. Böylece onun düşünce dünyasında değerlendirilen, sorgulanan ve tartışılan her kavramın yolu gelenekle kesişir. Bunun sonucu olarak yazar, kavramları geleneğin öngördüğü doğrultuda ele alır ve ona göre çözüm üretir. Gelenekle birlikte yazılarında modern çağ da çeşitli yönleriyle belirir. Bu anlamda yazar, geleneğe sırtını yaslarken, yüzünü de modern çağa çevirir. Yazılarında dikkat çeken diğer bir nitelik de sorunlara İslâm kültüründen ve geleneksel tecrübeden yola çıkarak çözümler bulmaya çalışmasıdır. Tecrübe, onda kişisel olmaktan ziyade mensup olunan medeniyetin izdüşümüdür. Bu çerçevede düşünce yazıları, bugünden geçmişe uzanan, geçmişin deneyim ve perspektifini günümüze taşıyan bir niteliğe sahiptir.
Özet (Çeviri)
Hüsrev Hatemi is considered an important figure in Turkish literature. His writing and poems written after 1960 made him a prominent figure in Turkish literature. His own approach to poetry makes him an important poet in the Turkish poetry. His poetry combines contemporary and traditional elements, which reflect his experiences throughout his life. This combination of contemporary and traditional elements is one of the main characteristics of his poetry. The inspiration for his poetry comes from classic and folk literature, and Islamic culture. His poetry is also based on the modern World. This means that his poetry examines individuals, places (city) and society, and the values of a society as a whole. Hatemi contextualises individuals, places and societies with sensitivity and humanism. These ideas are closely associated with his poetry, which reflects a combination of these two concepts with emotions and thoughts. Another point worth mentioning about the author is his thought writings. In thought writings, Hatemi has written articles in which he talks about intellectuals, tradition, the differences between western and eastern worlds, culture, society, urbanization, transformation and nationalism. Known for his own approach, he not only discusses these notions, but also provides solutionsor them at a conceptual level. Another feature of his writings is reflection of the combination of experiences and tradition, which has a major impact on his writings as his poetry. All concepts discussed in his writings intersect tradition. Therefore, Hatemi deals with concepts and offers solutions them according to tradition. Both contemporary and tradition are reflected in his writings. This means that he bases his writing on tradition, and at the same time Hatemi takes the contemporary into account. Another important feature of his writings is experience that is not individual, rather it results from the traditional culture. That is, the inspiration for his writings ranges from past to his vision of future.