Antalya Müzesi'nde yer alan hat levhalar ve süslemeleri
Calligraphy panels and ornaments in Antalya
  1. Tez No: 505132
  2. Yazar: GÜLDANE ÇALAP
  3. Danışmanlar: DOÇ. NAİLE RENGİN OYMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Crafts
  6. Anahtar Kelimeler: Antalya, Antalya Müzesi, Hat Levha, Bezeme, Antalya, Antalya Museum, Calligraphy Panel, Ornament
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk Sanatları Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Türk sanatımız içerisinde zengin ve güzel örneklere sahip olan tezhip, hat, minyatür, cilt, ebru gibi sanatlarımız geçmişten gelen kültür sanat birikimini günümüzde de gözler önüne sermekte bu kültür ve sanat birikimini gelecek kuşaklara aktarmamızda bizlere yol göstermektedir. Geçmişte bulundukları dönemler içerisinde de zengin ve oldukça emek gerektiren eserler ortaya çıkaran dönemin sanatçılarına her zaman gereken önem verilmiş ürettikleri eserler ile bulundukları dönemin siyasi ve ekonomik alanda devletin gücünü de temsil etmişlerdir. Bu çalışmada, Antalya Müzesi Etnografya Bölümü'nde teşhirde bulunan 16 adet hat levhanın süsleme özellikleri incelenmiştir. İncelemiş olduğumuz her bir eser için fotoğraflar çekilmiş, desen çizimleri yapılmış ve bilgi fişleri oluşturulmuştur. Bilgi fişlerinde hat levhaların dönemleri, ebad bezemelerinde kullanılan teknikler ve süsleme özellikleri gibi bilgiler envanter kayıtlarına dayanarak verilmiştir. Araştırmada incelemiş olduğumuz 16 adet hat levhanın XVII.ve XX.yüzyıl tarihleri arasına ait olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The arts of illuminated manuscript, calligraphy, miniature, binding and water marbling which have substantial and favorable samples in Turkish Arts reveal the artistic and cultural richness coming from the past, and at the same time lead the way to transfer these artistic and cultural background to next generations. The artists who produced great and demanding works in their own period were always considered important and in this way they represented the power of the state during these periods in terms of politics and economy. In this study, the ornament features of the 16 works of calligraphy panels displayed in the ethnography section of Antalya Museum were analyzed. For each work, photos were taken, patterns were drawn and information tags were prepared. On information tags the periods of calligraphy panels, the tehniques and embellishing features used in sizes ornaments and other information were indicated on the basis of inventory records. It was determined that these 16 works of calligraphy panels which were analyzed in the study date back to the period between the 17th and 20th centuries.