Antalya Müzesi'nde bulunan geç antik çağ kandilleri
Oil lamps dated to late antiquity from Antalya Museum
- Tez No: 423045
- Danışmanlar: PROF. DR. BİNNUR GÜRLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Antalya Müzesi, Geç Antik Çağ, Seramik, Kandil, Antalya Museum, Late Antiquity, Ceramic, Lamp
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada ilk olarak mum ve meşalenin ne zamandan itibaren ve ne şekilde kullanıldıkları kısaca anlatılmıştır. Devamında kandillerin tarihsel gelişimi, yapım tekniği, üzerinde kullanılan bezeme ve yazıtlar, bölümleri ve kandil ticareti incelenmiştir. Ayrıca Candelabrum, Lykhnoukhoi ve Laterna gibi aydınlatma araçlarının ne zaman ve ne şekilde kullanıldıklarına da değinilmiştir. Bir diğer bölümde benzer kandiller tiplere ayrılmıştır, tipler ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Ayrıca katalogda yer alan kandillerin omuz ve diskus bezemeleri ile damga özellikleri de ele alınmıştır. Çalışmanın son kısmını katalog oluşturmaktadır. Katalog kısmında Antalya Müzesi'nde bulunan yaklaşık 400 adet satın alma, zor alım ve bağış yolu ile gelen kandillerin, konuyu kapsayan belirli bir kısmı ele alınmıştır. Bu bölüm çark ve kalıp yapımı kandiller olarak ikiye ayrılmıştır. Toplam 39 adet kandilden oluşan katalogda her bir kandilin hamur rengi, bezemesi, durumu ve benzer özelliği belirtilmiştir. Çizim ve fotoğraf belgelemeleri de yapılmıştır. Katalogdaki en erken kandiller M.S. 2.-3. yüzyıla tarihlenirken en geç örnekleri 7.-8. yüzyıla tarihlendirilir.
Özet (Çeviri)
In this study, first, candles and torches are discussed briefly; since when and how they are used. After this, oil lamps are discussed in a wider aspect about their historical development, techniques, decorations, inscriptions and their trade. In addition date and usage of other lighting tools are discussed such as candelabrum, lykhnoukhoi and laterna. In another section similar lamps is divided into types and studied in detail. Moreover decorations on the shoulder and discus of the lamps in the catalogue is examined together with their sealing features. The catalog is the last part of the study. This study also contains a catalogue of a group of 39 oil lamps relevant to the subject selected from among 400 oil lamps found in Antalya Museum; these oil lamps are either bought, confiscated or donated to the museum. Catalogue is divided into two sections; mold-made and wheel-made oil lamps. Each of these oil lamps are catalogued in detail showing their clay colour, decoration, preservation status and similar examples along with their drawings and photos. The earliest lamps in the catalogue are dated from the 2nd to 3rd century AD. end the latest examples are from the 7th to 8th century AD.