Extended Pseudo-Quasi metric spaces
Genişletilmiş Pseudo Quasi-metrik uzaylar
  1. Tez No: 505151
  2. Yazar: MAHA JAWAD MOUSA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Metrik uzaylar, pseudo-quasi metrik uzaylar, genişletilmiş pseudo-quasi metrik uzaylar, Hausdorff metrik, Baire metrik, Hamming metrik, Metric spaces, pseudo-quasi metric spaces, extended pseudo-quasi metric spaces, Hausdorff metric, Baire metric, Hamming metric
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
n R Öklid uzayındaki mesafenin bir genellemesi olan metrik uzay teorisi, 1906 yılında Fransız matematikçi Maurice Fréchet tarafından tanıtılmıştır ve yıllar boyunca iyi bir şekilde çalışılmıştır ve hem geometri, analiz ve topoloji gibi pure matematikin hem de uygulamalı alanların birçok dalının temelini sağlamıştır. İlk bölümde, biz metrik uzaylar, açık ve kapalı alt kümeler, yakınsak diziler, tam metrik uzaylar, sürekli ve contraksiyon dönüşümler, Metrikleşme problem ve metric topoloji gibi temel kavramları verdik. İkinci bölümde, metriklerin bazı aksiyomlarını zayıflatarak veya yok ederek quasimetrik uzaylar, pseudo-metrik uzaylar, pseudo-quasi metrik uzaylar ve genişletilmiş pseudo-quasi metrik uzaylar gibi metrik uzayların çeşitli genellemelerini verdik. Buna ek olarak, her ikinci sayılabilir topolojik uzayın genişletilmiş pseudo-quasi metrikleşebilir olduğunu ifade eden Wilson'un Teoremini ispatladık. Ayrıca, genişletilmiş pseudo-quasi metrik uzayların çarpımlarını, dual çarpımlarını ve bölümlerini da karakterize ettik. Üçüncü bölümde, genişletilmiş pseudo-quasi metrik uzayların programlama dillerinin anlamsal modellerini elde etmek için ve biyolojik dizi karşılaştırma algoritmalarının geliştirilmek için etkili bir aracı sağlayan Baire metrik ve Hamming metrik gibi iki uygulamasını verdik.
Özet (Çeviri)
The theory of metric spaces which is a generalization of distance in Euclidean space n R is introduced by the French mathematician Maurice Fréchet in 1906 has been well studied over the years and actually provides the foundation of many branches of pure mathematics such as geometry, analysis and topology as well as more applied areas. In the first chapter, we give some basic concepts such as metric spaces, open and closed subsets, convergent sequences, complete metric spaces, continuous and contraction maps, Metrization problem, and the metric topology. In the second chapter, we give various generalization of metric spaces by weakening or omitting some of the axioms of metric such as quasi-metric spaces, pseudo-metric spaces, pseudo-quasi metric spaces, extended pseudo-quasi metric spaces. Moreover, we prove Wilson's Theorem which states that every countable based topological space is extended pseudo-quasi metrizable. We also characterize the products, coproducts and quotients of extended pseudo-quasi metric spaces. In third chapter, we give two applications of extended pseudo-quasi metric spaces, namely, Baire metric and Hamming metric provides an efficient tool to obtain denotational models for programming languages and development of biological sequence comparison algorithms.