Türkiye halk sağlığı kurumu hizmet içi eğitim etkinliklerinin değerlendirilmesi
Evaluation of public health institute of Turkey in-service training activities
  1. Tez No: 505350
  2. Yazar: MEHMET YUMRUTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYAT BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, hizmet içi eğitim, yetişkin eğitimi, Public Health Institute of Turkey, in-service training, adult education
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yaşam Boyu Öğrenme ve Yetişkin Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu araştırma, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun merkez ve taşra teşkilatında düzenlenen hizmet içi eğitim etkinliklerinin, yetişkin eğitimi ilkeleri ve çalışanlarının görüşleri doğrultusunda incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları tarafında yürütülen hizmet içi eğitimlerin katılımcı görüşleri doğrultusunda değerlendirildiği ilk çalışma olması bakımından önemlidir. Araştırma tarama modelinde olup evrenini, çalışmanın yapıldığı dönemde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu merkez ve taşra teşkilatında görev yapan, merkez ve taşra teşkilatı tarafından düzenlenen hizmet içi eğitimlerden en az birine katılan, tüm hizmet sınıflarındaki her unvan ve statüdeki personel oluşturmaktadır. Söz konusu evrenden Anderson'un sosyal bilimler için farklı büyüklükteki evrenler için kuramsal örneklem büyüklükleri çizelgesi esas alınarak % 5 toleransla 382 kişilik örneklem büyüklüğü tespit edilmiştir. Örneğe ulaşma kapsamında merkez teşkilatı ve taşra teşkilatı alt evren olarak belirlenmiştir. Merkez teşkilatı, Ankara'da Kurum Başkanlığı bünyesinde görev yapan personelden oluşmaktadır. Diğer alt evren taşra teşkilatlarındaki personelden oluşmaktadır. Kurumun taşra teşkilatı 81 ilde de mevcuttur. Taşra teşkilatından araştırmaya dahil edileceklerin belirlenmesinde Türkiye İstatistik Bölgeleri Sınıflaması esas alınmıştır. Çalışma, bu istatistik bölgelerinden Düzey 2'de bulunan 26 istatistik bölgesindeki illerde görev yapan personel ile gerçekleştirilmiştir. Örneklem büyüklüğü, verilerin geçersizliği ve geri dönen anketlerdeki kayıplar gibi sorunlar göz önüne alınarak %10 artırımla 420 kişi olarak belirlenmiş ve bu sayıya ulaşana dek devam edilmiştir. Araştırmada ihtiyaç duyulan veriler anket tekniği ve kayıtların incelenmesiyle elde edilmiştir. Anket formu daha önce Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Hizmet İçi Eğitim Etkinliklerinin Değerlendirilmesi adlı çalışmada kullanılan anket olup, araştırmacıdan izin alınmıştır. Araştırmada elde edilen veriler frekans (f), yüzde (%), aritmetik ortalama ( ), standart sapma (Ss), t-testi ve tek yönlü varyans analiziyle çözümlenmiştir. Araştırmaya katılanların, %70'i 30-50 yaş arasında, %71'i kadın, %79'u evli, 3/4'ü çocuk sahibi, %94'ü sağlık personeli, 4/5'i Lisans ve lisansüstü eğitim seviyesine sahip ve yarıya yakını (%44,6) aile sağlığı merkezlerinde görev yapmaktadır. Kurumun kuruluş tarihinden bu yana hizmet içi eğitimlerin süreklilik gösterdiği, eğitimlerin kurumda görev yapan tüm meslek gruplarını kapsadığı, çoğunlukla ebe, hemşire ve hekim başta olmak üzere genelde sağlık personeline yönelik olduğu, eğitim konularının %50'den fazlasının bulaşıcı olmayan hastalıklar ve kronik hastalıklarla ilgili olduğu görülmüştür. Araştırmaya katılan personel, hizmet içi eğitimlerin öğrenme ihtiyaçlarını karşıladığı, iş yerinde karşılaştığı sorunları çözme becerisi kazandırdığı düşüncesine olumlu yaklaşmaktadır. İhtiyaç saptamada çalışanların görüşlerine yeterince başvurulmadığı ve ihtiyaç saptamada yüklenmiş ihtiyaçların başat belirleyiciler olduğu görülmüştür. Eğitimlere katılımda ilçelerdeki ve büyükşehirlerdeki personelin ulaşım gibi dış katılım engelleri bulunmaktadır. Yine katılım konusunda evli ve çocuk sahibi olanlar ile aile sağlığı merkezlerinde görev yapan personelin görüşleri farklılık göstermektedir. Hizmet içi eğitimlerde sorun odaklı bir eğitim yaklaşımından öte, öğrenmeye ağırlık veren konu odaklı bir yaklaşımın benimsendiği görülmektedir. Konuların anlatımında interaktif eğitim metotlarının pek kullanılmadığı, eğitimcilerin; eğitim becerileri, iletişim becerileri ve yetişkin eğitimi ilkeleri konusunda eğitim ihtiyaçlarının olduğu görülmektedir. Eğitimlerin gerçekleştirildiği psikolojik ortamların (güven, saygı) yeterli olduğu, yemek ve sosyal hizmetler bakımından yetersiz olduğu görülmüştür. Hizmet içi eğitimlerden sonra tam anlamıyla program değerlendirmenin gerçekleştirilmediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
This survey was conducted to examine the in-service training activities held in center and provincial organizations of Public Health Institution of Turkey in the direction of principles of the adult education opinions of employees. It is important that the in-service training conducted by the Ministry of Health and its affiliates is the first study evaluated in the light of participant opinions. Research is descriptive survey type, its target population is personnel in each title and status in all classes of service consisting of persons working in center and provincial organizations of Public Health Institution of Turkey and participating at least one of in-service training organized by center and provincial organizations of the Institution. Sample size of 382 persons was determined with a tolerance of 5% from the target population, on the basis of Anderson's the scale of theoretical sample sizes for different sized ones for social sciences. In this context, the central organization and the provincial organization are designated as sub-target population, within the reach of the sample. The central organization consists of the personnel who work in Ankara within the Presidency of the Institute. The other sub-target population is made up of people from the provincial organizations. The provincial organization of the institution is also available on the 81 provinces. Turkey Statistical Area Classification is based on in determining who will be included in the study from the provincial organizations. The study was conducted with personnel from 26 statistical areas in Level 2 of these statistical areas. Considering the problems such as sample size, data invalidity, and losses in returning surveys, it was determined to be 420 people with 10% increase and continued until this number was reached. The data needed in the research were obtained by examining the survey technique and records. The questionnaire was previously used in the study titled Assessment of In-Service Training Activities of the General Directorate of State Hydraulic Works and permission was obtained from the researcher. The data obtained in the study were analyzed by frequency (f), percentage (%), arithmetic mean ( ), standard deviation (Sd), t-test and one-way analysis of variance. 70% of the respondents were between the ages of 30-50, 71% were women, 79% were married, 3/4 had children, 94% had health personnel, 4/5 had license and master and nearly half of them (44.6%) worked in the family health center. Since the establishment date of the institution, It was observed that the in-service training has been continuing, the trainings cover all profession groups in the institution, mostly medical staff, mostly midwives, nurses and physicians, more than 50% of the training topics are related to noncommunicable diseases and chronic diseases. Staff participating in the survey are positively considering that in-service training meets their learning needs and is capable of solving problems they face at work. It has been seen that the views of the employees are not adequately used in the determination of needs and that the needs imposed in the need assessment are predominant determinants. Participation in trainings has obstacles to external participation such as transportation in the districts and in the metropolitans gain, on the participation, the views of those who are married and have children working in family health centers are difference. It seems that learning-oriented approach is preferred rather than problem - oriented approach in-service training. It is understood that interactive education methods are rarely used and that educators need education skills, communication skills and adult training. Principles in the expression of subjects It has been found that the psychological environment (trust, respect) in which the trainings are performed is insufficient and it is inadequate in terms of for food and social services. After the in-service training, it is seen that the program evaluation is not realized exactly.