Sosyal hizmet uzmanlarının toplumsal cinsiyet konusundaki tutum ve görüşleri: İstanbul araştırması örneği
Attitudes and opinions of social workers on the social gender topic: Istanbul research example
- Tez No: 505397
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ASLI TAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Sosyal hizmet, sosyal hizmet uzmanı, toplumsal cinsiyet, toplumsal cinsiyet eşitliği
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Kadın ya da erkek olmak cinsiyet ile ilgili olmak ile birlikte toplumsal cinsiyet rolleri, toplumundan topluma farklılık gösteren erkeklik ve kadınlık kavramları bağlamında, kişilere yüklenen rol ve sorumluluklar ile ilişkilidir. Toplumsal cinsiyet eşitliği ise cinsiyet, cinsel kimlik ya da cinsel yönelim fark etmeksizin kişilerin eşit haklara sahip olmasıdır. Özellikle toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için ülkelerin kadın, çocuk, LGBTİ politikalarını geliştirmesi son derece önemlidir. Bu çalışmanın amacı sosyal hizmet uzmanlarının toplumsal cinsiyet konusundaki tutum ve görüşlerinin belirlenmesidir. İstanbul ilinde gerçekleştirilen araştırmaya toplam 111 sosyal hizmet uzmanı katılım göstermiştir. Nicel araştırma yöntemi kullanılan bu araştırmada, veri toplama aracı olarak araştırmacının hazırlamış olduğu anket formu ve Zeyneloğlu (2008) tarafından hazırlanan Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarında sosyal hizmet uzmanlarının toplumsal cinsiyet konusunda aldıkları ölçek puanı ile eşitlikçi bir tutuma sahip oldukları sonucu ortaya çıkmış, sosyal hizmet uzmanlarının sosyo-demografik özelliklerine, toplumsal cinsiyet algılarına, eğitim gördükleri bölümü seçme nedenlerine, üniversitede doğrudan toplumsal cinsiyet içerikli bir ders alma durumlarına, meslek elemanının ve müracaatçıların cinsiyetine ilişkin düşüncelerine ve sosyal hizmet uzmanlarının mesleki uygulamalardaki kişisel görüşlerine göre Toplumsal Cinsiyet Rolleri Tutum Ölçeği puan ortalamalarının farklılaşıp farklılaşmadığına bakılmış özellikle anket sorularında cinsiyet eşitsizliğine yönelik bazı sorulara olumlu cevap verenlerin, olumsuz cevap verenlere göre ölçek puanlarının düşük olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Sosyal hizmet mesleğinin her müracaatçı grubuna ayrımcılık karşıtı bir mesleki müdahalede bulunması ve toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir meslek olması gerektiği bilgisi ile bu çalışmanın farklı disiplinlerde olan meslek elemanlarına da uygulanmasının diğer alanlarda bu duyarlılığın sağlanmasında ve dikkat çekmesinde önemli olacağı vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Although being male or female is related to gender, in the context of masculinity and femininity notions that differ from society to society the social gender roles are related to roles and responsibilities imposed on individuals. On the other hand, social gender equality is equal rights for the people regardless of sex, gender identity or sexual orientation. It is important for countries to develop women's, children's and LGBTI policies especially in order to ensure social gender equality. The purpose of this study is to determine the attitudes and opinions of social workers on the social gender topic. A total of 111 social workers participated in the research conducted in the province of Istanbul. In this research using quantitative research method, a questionnaire prepared by the researcher as a data collection tool and the Gender Roles Attitude Scale prepared by Zeyneloğlu (2008) were used. Gender Role Attitude Scale score averages are checked whether they are differentiate or not; according to socio-demographic characteristics and social gender perceptions of the social workers, reasons for choosing the department where they studied, whether they took directly a gender-based lecture at the university, their thoughts on the gender of the member of profession and applicants, and personal opinions of social workers in professional practices; the results showed that especially the scale score of those who gave positive answers to some questions about gender inequality in the questionnaires found lower compared to those who gave negative answers. The research results revealed that social workers are equalitarian on the topic of social gender and with the knowledge that the social service profession should have an antidiscrimination professional intervention for each applicant group, it is emphasized that the implementation of this study to the professional members of different disciplines will be important in ensuring this awareness and attracting attention in other fields. Key words : Social work, social worker, social gender, social gender equality