Reklamda fotoğrafın sürreal kullanımı
Surreal using of the photo on advertising
- Tez No: 505428
- Danışmanlar: PROF. EMRE İKİZLER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Reklamcılık, Fine Arts, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Reklam, Fotoğraf, Sürreal, Grafik Tasarımı, Advertisement, Photography, Surrealism, Graphic Design
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 238
Özet
Bir iletişim biçimi olarak reklam, mesajlarını aktarmada görsel iletişim öğesi olan fotoğraftan yararlanır. Her gün sayısız mesajla karşı karşıya kalan hedef kitlenin algısını çekebilmek güçlü bir görsel ve yaratıcı bir tasarımla mümkündür. Ancak reklam iletişiminde farklılaşmak için kullanılan yolların bilinçli ve doğru bir biçimde saptanması, mesajın doğru bir biçimde iletilebilmesi gerekmektedir. Fotoğrafın icadından sonra, teknolojinin gelişimiyle birlikte, fotoğraf sanatı reklamlarda daha sık kullanılmaya başlamıştır. Günümüzde çekilen hiçbir reklam fotoğrafı, bilgisayar üzerinde çeşitli işlemlerden geçmeden tasarıma dahil olmamaktadır. Sürrealizm akımının fotoğraf sanatına yansımasıyla birlikte, söz konusu teknik ve işlemlerin kullanılması reklamda da sürreal fotoğraf kullanımını sağlamıştır. Kimi zaman tasarımcılar, hedef kitleyi etkileyebilmek adına, çekilen fotoğrafları işleyerek ya da manipülasyon tekniğiyle kurgulayarak, tüketicide algı oluşturma çabasına girmektedir. Rakip firmalardan farklı olup öne çıkabilmek için daha yaratıcı ve sıradışı tasarımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Aynı zamanda reklam tasarımında kullanılan fotoğrafın olumlu bir etkisi de, firma hakkında daha net ve gerçek görüntü aktarmak ve mesajın doğrudan iletilmesini sağlayarak tüketiciye güven vermektir. Reklam tasarımında fotoğraf kullanımının sürrealizm açısından değerlendirilmesi üzerine yapılan bu araştırmanın birinci bölümünde araştırmanın yöntemine, ikinci bölümünde reklam tasarımında fotoğrafın rolüne, üçüncü bölümde fotoğraf sanatında sürrelizme, dördüncü bölümde ise reklamda fotoğrafın sürreal kullanımı ve oluşum sürecine, beşinci bölümde ise reklamda fotoğrafın sürreal kullanımı üzerine yaptığım yirmi adet ürün reklam uygulama örneklerine ve bu reklamların incelenmesine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
As a form of communication, advertisement makes use of photos as visual communication elements to convey its messages. It is possible to capture the attention of targeted audience, who face countless messages every day, with a strong visual and creative design. However, it is necessary that the ways used for differentiation in advertising communication are set consciously and correctly, and the message should be transmitted in the right way. After the invention of photography, photography has started to be used more frequently in advertisements with the development of technology. No advertising photographs taken today are included in design without having to go through various processes on the computer. With surrealism reflected in the art of photography, use of aforementioned processes and techniques has made surreal photography possible to be a part of advertisements. Sometimes designers try to influence the target audience by processing the photographs taken or by using manipulation techniques to lead the perceptions of consumers. More creative and extraordinary designs are needed to be different from competitors and stand out in the market. At the same time, the positive effect of photos used in advertising design is to transfer clearer and more realistic images about the company and to provide confidence in the consumer by providing direct transmission of the message. This research focuses on the evaluation of using photography in advertising design in terms of surrealism in five chapters. First chapter is about the method of this research; second chapter discusses the role of photography on advertising design; third chapter is about surrealist effects on the art of photography; fourth chapter is about the surreal use of photography in advertising and its formation process; and the fifth chapter includes, twenty product application examples that I have made in order to give as an example for surreal use of photography in advertisement, and the examination of these examples.