Harp Mecmuası'na göre I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti
Ottoman Empire according to the Harp Mecmuasi in World War I
  1. Tez No: 505517
  2. Yazar: ÇAĞLAR SOLMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KAYIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Harp Mecmuası, Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Devleti, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Propaganda, Harp Mecmuası, World War I, Ottoman Empire, İttihat ve Terakki Cemiyeti, Propaganda
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
20.yüzyıl başlarında henüz Trablusgarp ve Balkan Savaşları'nın yaralarını saramayan Osmanlı Devleti, kendisini 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı'nın içerisinde bulmuştur. Bu savaşın zorlu şartları altında halkı bilgilendirmek, askerlere motivasyon sağlayarak demoralizasyon yaratabilecek unsurları ortadan kaldırmak isteyen Harbiye Nezareti, Harp Mecmuası'nı yayımlamıştır. Birinci Dünya Savaşı'ndan bir yıl sonra yayın hayatına başlayarak 1918'e kadar varlığını sürdüren Harp Mecmuası, Harbiye Nezareti'ni kontrol altında tutan İttihat ve Terakki Cemiyeti'nin işlevsel bir propaganda organı olmuştur. Dönemin önemli yazın kadrosunu bünyesinde barındıran Harp Mecmuası, kahramanlık hikayeleriyle, şiirleriyle, zengin fotoğraflarıyla, makaleleriyle, retrospektif informasyonları ile Birinci Dünya Savaşı'nın cephe gerisindeki görünmeyen yüzünü yansıtmıştır. Harp Mecmuası, İttihat ve Terakki Cemiyeti ve Enver Paşa lehine bir kamuoyu oluşturmaya çalışırken bir yandan da İtilaf Devletleri'nin propaganda faaliyetlerine karşı Osmanlı kaleminin kılıçtan ne kadar keskin olabileceğini göstermek istemiştir. Nitekim muharebe süreçlerinde bazen bir kelime, bir bölükten daha etkili olabilmiştir.
Özet (Çeviri)
At the beginnig of 20th century, Ottoman Empire, which could not yet overcome the repercussions of Trablusgarp and Balkan Wars have found itself in World War I in 1914. Harbiye Nezareti, which had wanted to inform the folk and remove the factors that could cause demoralization by providing motivation to soldiers, under the hard conditions of World War I, have published the Harp Mecmuası. Harp Mecmuası which had continued its existence till 1918 from beginnig its edition life one year after the World War I, had become a functional propaganda organ of İttihat ve Terakki Cemiyeti which control the Harbiye Nezareti. Harp Mecmuası which contains the important authors of period in its organization, had reflected to the unknown side of behind the front line of the retrospective information. While Harp Mecmuası was trying to create a public opinion for the benefit of İttihat ve Terakki Cemiyeti and Enver Pasha, on the other hand it has wanted to show that the power of the Ottoman literature aganist the propagandas of the İtilaf States. As a matter of fact, in war process, sometimes one Word could be more effective than one division.