Veri şifreleme tekniklerinin incelenmesi ve uygulanması
Investigation and implementation of data encryption techniques
- Tez No: 505668
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kriptografi, steganografi, metin steganografi, (Gelişmiş Şifreleme Standardı) AES, güvenli veri, Cryptography, steganography, text steganography, ( Advanced Encryption Standard ) AES, secure data
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Kriptografi ve steganografi, bilgi güvenliği için gerekli araçlardır. Kriptografi ve Steganografi kombinasyonu, her teknikten yararlanarak daha fazla güvenlik sağlayabilir. Bu çalışma, şifreli gizli mesaj ile şifreleme ve metin steganografi bir yöntem önerilmiştir daha sonra AES algoritması kullanılarak bir kapak metni içine gömülür, böylece saldırgan kriptanaliz uygulamak için bunları ayıramaz. Kriptografi bölümünde, AES algoritmasına dayanan mesaj şifreleme için gelişmiş bir şifreleme standardı (AES) kullanılmıştır. AES şifreleme algoritması bir 128 Blok bit Boyutu ve 256 anahtar bit boyutu kullandı. Parçalayıcı metin, daha sonra, önerilen vites değiştirme algoritması tarafından kaydırılır. kaydırma algoritma, şifreli metnin yeniden düzenleyecek ve kaydırma Endeks Numarası (SIN) değerine ek olarak vites değiştirici üretecek, şifre çözme işleminde kullanılan kelime sayım numarasıdır ve onsuz orijinal parçalayıcı metni iade edilemezdir. İkinci bölüm, şifrelenmiş verileri gizlemek için metin steganografisini kullanmıştır. Verilerin saklanmasında“Modifikasyon Uzayları”ve“kelime Seçimi”olmak üzere iki Steganografi yöntemi kullanılmıştır.“Modifikasyon Uzayları”yöntemi,“boşluk”ı kullanarak gizli mesajı gizlemek için“boşluk”kullanan bir steganografi aracı oluşturdu.“kelime Seçimi”yöntemi, kelime listesi dosyasındaki bir anahtar kelimeyle her bir chipper metni değerini atanmaya dayanır. Sözcük listesi zamana bağlıdır, eşdeğer sözcüklerin her biri zaman kaydırma denklemine göre değişecektir. Deney sonuçları, kapasite açısından en iyi Steganografi yöntemini“Kelime Seçimi”olarak göstermektedir. Her iki yöntemin de onaylanması çok zordur. Testler ayrıca önerilen yöntemlerin daha az hesaplama gereksinimi olan hem Steganografi yöntemi için hızlı çalıştığını onayladı. Önerilen yöntem, gönderici ve alıcı arasındaki yüksek güvenlik ve sağlamlığı karşılayabilen hibrid kriptografi ve steganografiye dayanan yüksek güvenlikli veri iletme sisteminin tasarlanmasına yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
Cryptography and steganography are essential tools for information security. Combination of cryptography and steganography can give more security by take advantage of each techniques. This work is proposed a method is hybrid Cryptography and text steganography by encrypting secret message using AES algorithm then embedded into a cover text so that the attacker cannot separate them to analyse. In Cryptography part, Advanced Encryption Standard (AES) has been utilized for message encryption that based on AES algorithm, The AES encryption algorithm used a 128 block bit Size and 256 bit key size. The chipper text is then shifted by using proposed shifting algorithm. The shifting algorithm will rearrange chipper text and generate shifting chipper in addition to Shifting Index Number (SIN) value, which is the word count number that used in decryption process and without it the original chipper text cannot be returned. The second part used the text steganography to hide encrypted data. Two Steganografi method has been used to hide data,“Modifying Spaces”and“Word Selection”. The“Modifying Spaces”method used Spaces to build a steganography tool that utilizes the Spaces to hide the secret message. The“Word Selection”method, is based on assigning each chipper text value with a keyword in the wordlist file. The words list is time dependent, where each of equivalent words will shift based on time-shift equation. The experimental results show that best Steganografi method in term of capacity is“Word Selection”. both methods approved they are very hard to notice. The tests also approved that the proposed methods run fast for both Steganografi method with less computational requirement. The proposed method is lead to designing highly secure data transmitting system based on hybrid Cryptography and steganography that can satisfy both highly security and robustness between sender and receiver.