DNA tabanlı kriptoloji uygulaması
DNA-based cryptology application
  1. Tez No: 689211
  2. Yazar: FURKAN TALO
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA ŞATIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Kriptoloji, DNA şifreleme, Blowfish, DES, Cryptology, DNA encryption, Blowfish, DES
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Gelişen teknoloji ile birlikte bilgi güvenliği önemli bir alan olmuştur. Bilgi, saklama ya da bir başkasının anlamayacağı şekilde içeriğinin değiştirilmesi ile korunmaya çalışılmaktadır. Bütün bu şifreleme işlemlerini yapmak için günümüzde çeşitli şifreleme teknikleri kullanılmaktadır, bu şifreleme teknikleri simetrik ve asimetrik olarak sınıflandırılabilir. Bu tez çalışmasında asimetrik ve simetrik algoritmalar hakkında genel bilgiler verildi, hedef çözüm olarak yeni bir teknik olan DNA tabanlı şifreleme kullanıldı. Bu teknik insan biyolojik DNA yapısını örnek alarak DNA bazlarını bilgisayar diline benzetme temeline dayanan bir modellemedir. Bu çalışmada incelenmesi yapılan simetrik ve asimetrik algoritmalardan simetrik algoritma sınıfına giren Blowfish ve DES algoritmaları, DNA'nın yapısına göre yeniden modellenerek güncellendi. Bu hedef doğrultusunda elde edilen bulgular, süre karmaşıklığı, bellek karmaşıklığı ve işlemci karmaşıklığı açısından incelendi. Performans analizi yapılırken bilgisayar donanımları performansa etki edebileceği için farklı donanım ve yazılım özellikleri içeren bilgisayarlar üzerinde sonuçlar alındı. Bu sonuçlar alınırken“Python”dili kullanıldı ve sonuçlar“PyCharm 2020.2.4”ortamında elde edildi.
Özet (Çeviri)
Information security has become an important area with the developing technology. It is tried to be protected by storing the data or changing its content in a way that someone else cannot understand. Various encryption techniques are used today to perform all these encryption processes. We can classify these encryption techniques as symmetric and asymmetric. In this study, asymmetric and symmetric algorithms are generally examined. DNA modeling is a new technique in the field of coding, and this technique is based on simulating the human biological DNA structure and simulating DNA bases into computer language. Among the symmetric and asymmetric algorithms examined in this study, Blowfish and DES algorithms have been updated by remodeling with DNA, also time, memory and processor complexity were evaluated after the update. While performing the performance analysis, results were obtained on computers with different hardware and software features, as computer hardware may affect performance. While getting these results, Python language was used. The results were obtained in“PyCharm 2020.2.4”platform.