HBSAG pozitif hastalarda hastalık kaynaklı genel iyilik halinin değerlendirilmesi
Assessment of overall wellbeing DUE to disease in HBSAG positive patients
  1. Tez No: 505920
  2. Yazar: MELİKE ŞAHİNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLARA İNAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Psikoloji, Clinical Microbiology and Infectious Diseases, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit B virus enfeksiyonu, Genel Sağlık Anketi-12, Algılanan Sağlık Anketi, Hepatitis B virus infection, General Health Questionnaire-12, Perceived Health Questionnaire
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
HBsAg Pozitif Hastalarda Hastalık Kaynaklı Genel İyilik Halinin Değerlendirilmesi Hepatit B virus infeksiyonu ülkemiz için önemli bir sağlık sorunudur. Ülkemiz hepatit B virus infeksiyonları açısından orta endemik bölgede yer almaktadır. HBsAg pozitif hastalarda, Genel Sağlık Anketi (GSA-12) ve algılanan sağlık anketi ile bu hastalık grubunda iyilik halinin değerlendirilerek, psikolojik morbiditeyi erken saptamak, gerekli önlemleri almak, hastanın tedavi uyumunu arttırmak ve bunu etkileyen faktörleri incelemek amaçlanmıştır. Çalışmaya Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniği'nde kronik hepatit B enfeksiyonu ve taşıyıcısı olarak takip edilen HBsAg pozitif 100 hasta alındı. Olgulara GSA-12 ve Algılanan Sağlık Anketi uygulandı. Ayrıca hastaların sosyodemografik bilgileri, hastalıkla ilgili takip ve tedavi bilgileri belirlendi. Çalışmaya alınan hastaların %54'ü erkek, %33'ü asemptomatik taşıyıcı idi. Hastaların %64'ünün GSA-12'ye göre kendilerini kötü hissettikleri saptandı. Kadınların hem GSA-12 (p:0,001), hem de algılanan sağlık anketiyle (p:0,004) kendilerini erkeklere göre daha kötü hissettiği belirlendi. Eğitim düzeyi arttıkça ruhsal bozukluk olasılığının azaldığı (p:0,032),eşlik eden hastalığı olanlarda algılanan sağlık durumunun daha kötü olduğu (p:0,004) saptandı. GSA-12 ile HBV DNA düzeyi azaldıkça ruhsal bozukluk olasılığının düştüğü (p:0,046) ve algılanan sağlık anketi ile HBV DNA düzeyi düşük olanların anlamlı şekilde kendilerini daha iyi hissettiği belirlendi (p:0,012). HBsAg pozitif hastalarda non-psikiyatrik psikolojik ve ruhsal hastalıkların erken teşhisi için psikiyatri ile birlikte koordineli çalışılması gerekmektedir. Bu hasta grubunda, erken teşhis için GSA-12 ve Algılanan Sağlık Anketi kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Assessment of Overall Wellbeing Due to Disease in HBsAg Positive Patients Hepatitis B virus infection is an important health problem for our country. Our country is located in the medium endemic region in terms of hepatitis B virus infections. It was aimed to determine the psychological morbidity early, to take the necessary precautions, to increase the patient's compliance with the treatment and to examine the factors affecting it in the HBsAg-positive patients by evaluating the general health questionnaire (GHQ-12) and the perceived health questionnaire. 100 patients with chronic hepatitis B infection and carriers with HBsAg positive were included in the Study in Infectious Diseases Policlinic. In the cases, the GHQ-12 and the Perceived Health Questionnaire were applied. In addition, sociodemographic information, follow-up and treatment information of the patients were determined. 54% of patients in the study were male and 33% of asymptomatic carriers. 64% of the patients were found to feel worse according to GHQ-12. It was found that women felt themselves worse than men in both GHQ-12 (p: 0.001) and the Perceived Health Questionnaire (p: 0.004). As the level of education increased, the likelihood of mental disorder decreased (p: 0,032) and the Perceived Health Questionnaire was worse (p: 0.004). The lower the HBV DNA level with GHQ- 12, the lower the probability of psychiatric disorder (p: 0.046), and the lower the HBV DNA level, the better the Perceived Health Questionnaire was significantly better (p: 0.012). In HBsAg-positive patients, it is necessary to work in coordination with psychiatry for early diagnosis of non-psychiatric psychological and psychiatric diseases. In this group of patients, GHQ-12 and the Perceived Health Questionnaire can be used for early diagnosis.