Sosyal bilgiler 6. sınıf ders kitabında yer alan eskiçağ tarihi konularının, makedonya'daki 6. sınıf tarih ders kitabı ile karşılaştırılması
The comparison of ancient history subjects which are involved in the book of social studies in the 6th classes and the subjects of the book of history text book in macedonia
- Tez No: 506150
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR KARAUĞUZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Ders kitabı, Eskiçağ tarihi, Sosyal Bilgiler, Karşılaştırmalı Eğitim, Text book, Ancient History, Social Studies, Comparative Education
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmanın amacı; Türkiye'de okutulan Sosyal Bilgiler 6. sınıf ders kitabında yer alan Eskiçağ tarihi konularının, Makedonya'da okutulan 6. sınıf Tarih (İstorija) ders kitabı ile karşılaştırılmasıdır. Yapılan çalışmada içerik, anlatım ve metin çeşitleri, teknik ve tasarım ile etkinlik ve ölçme değerlendirme uygulamaları incelenmiş; bunlar karşılaştırılarak benzerlik ve farklılıklar ortaya koyulmuştur. Diğer amaç ise; karşılaştırma sonucunda ortaya çıkan bulgulardan hareketle Türkiye'de okutulan ders kitaplarına yer alan Eskiçağ tarihine ve ders kitaplarına yönelik öneriler sunmak olarak belirlenmiştir. Bu çalışma 2016-2017 eğitim öğretim yılında kullanılan ders kitapları ile bu kitaplarda yer alan Eskiçağ tarihini kapsayan konular ile sınırlandırılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden durum (vaka) çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın kaynak ve materyallerini Türkiye'de Sosyal Bilgiler 6. sınıf ders kitabı ile Makedonya'da İstorija (Tarih) 6 ders kitabı oluşturmaktadır. Araştırmada amaçlı örneklem çeşitlerinden biri olan“kolay ulaşılabilir durum örneklemi”kullanılmıştır. Veriler“doküman analizi”ile elde edilmiştir. Araştırmacı tarafından Makedonya'nın 6. sınıf Tarih (İstorija) ders kitabı Makedonca'dan Türkçe'ye tercüme edilmiştir. Verilerin analizinde, bir nitel araştırma tekniği olan Betimsel analiz kullanılmıştır. Sonuç olarak araştırmada ele alınan ders kitaplarında Eskiçağ konuları bakımından içerik, metin çeşitleri, teknik ve tasarım ile etkinlik ve ölçme değerlendirme hususlarında bazı konularda benzerlikler olduğu görülmüş; ağırlıklı olarak farklılıklara rastlanmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda Türkiye'nin ders kitabında özellikle Eskiçağ Tarihi alanının etkisinin kaybolmaya başladığı, kullanılan görsel kanıtlar ve etkinlikler bakımından yetersiz olduğu sonucuna varılmıştır. Bu eksikliklerin giderilmesi amacıyla yeni hazırlanacak olan ders kitabında çalışmada değinilen eksikliklerin giderilmesi, sunulan öneriler ile daha nitelikli bir kitap hazırlanması konusunda yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The goal of this research is the comparison of the ancient history subjects which exist in the book of Social Studies in the 6th grade in Turkey and the subjects which exist in the book of Istorija text book. Content, manner of telling & the kinds of texts, technics ,draft and efficiency, assessment & evaluation applications have been examined in this study and the similarities, the differences have been revealed through comparison. Another purpose in this study is to present some suggestions about Ancient History which is involved in Turkish History books and the books of lessons as a result of findings through comparison. This study is limited with the boks which used in 2016-2017 school year and the subjects which involved Ancient History in these books. Case study which is one of the qualitative research ways have been used in this study. Social Studies text book for 6th grade in Turkey and Istorija text book in Macedonia for 6th grade bring into existence the source and supplies of this research. Convenience sampling which is one of the purposive sampling have been used in this research. The datum have been obtained by the analysis of document. Istorija History textbook in Macedonia has been translated into Turkish by the researcher. Descriptive analysis which is qualitative research technics have been used in the analysis of datum. As a result, it has been attained that some similarities exist but mostly differences in regard to text documents , style, planning &assessment and evaluation in the point of view of the subjects of Ancient History. As a result of scientific research, Ancient Hisory which takes part in the history of textbooks in Turkey has begun to reduce its effect and it has been deduced that demostrative evidences which is used is not enough.It has been thought that elimination of deficiences which is mentioned will be possible in the new text books which will be prepared and this research will help in the presence of more qualified textbooks by the suggestions which presented.