Püskürtmeli kurutucudan elde edilen katı parçacıkların aglomerasyon karakteristikleri
- Tez No: 50617
- Danışmanlar: PROF.DR. TEMEL ÇALAKOZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aglomerasyon, çözünme hızı, boyut büyültme, Agglomeration, dissolution rate, size enlargement
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 36
Özet
ÖZET PÜSKÜRTMELİ KURUTUCUDAN ELDE EDİLEN KATI PARÇACIKLARIN AGLOMERASYON KARAKTERİSTİKLERİ KUMCUO?LU, Seher Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Temel ÇAKALOZ Ocak, 1996 Bu çalışmada toz halinde proteaz enziminin püskürtmeli kurutucu içinde aglomerasyonu amaçlanmıştır. Çalışmada püskürtülerek kurutulmuş proteaz enziminin aglomerasyonuna etki eden faktörler incelenmiştir. Aglomeratlann parçacık büyüklüğü, işlem süresinin ve bağlayıcı sıvı miktarının ayarlanmasryla kontrol edilmiştir. Aglomeratlara ve toz halindeki proteaz enzimine uygulanan çözünme denemeleri sonunda, püskürtülerek kurutulmuş proteaz enziminin aglomeratlara göre daha yüksek çözünme hızına sahip olduğu belirlenerek, denemelerde kullanılan bağlayıcı sıvınm çözünme hızmı düşürdüğü sonucuna varılmıştır. Bu bulgunun malzemenin etkin yüzey alanı ile ilşkisi incelenmiştir. örneklerin BET yöntemine göre etkin yüzey alanları hesaplanmıştır. Aglomeratlann çözünme hızlarının paıtikül çaplarının büyümesi ile düşmesi, birim ağırlık bazında yüzey alanlarının azalması sonucu olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AGGLOMERATION CHARACTERISTICS OF SPRAY DRIED SOLID PARTICLES KUMCUO?LU, Seher MSc. Food Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Temel ÇAKALOZ January,1996 In this thesis, agglomeration of protease powder in spray drier was aimed. The Factors affecting agglomeration process of spray dried protease powder were studied. Agglomerate size was controlled by adjusting process time and amount of binding liquids. The results showed that of dissolution experiments of spray dried protease powder had higher dissolution rate than agglomerates. It was found that the amount of binding liquid which was used in experiments decreased the dissolution rate. Relationship between dissolution rate and effective surface area has been studied. Effective surface area of spray dried protease powder and agglomerates was determined by using BET method. Increasing particle size resulted a decrease in effective surface area per unit weight of product.