17 &-metitesteron'un çipura (Sparus auratus l. 1758) balığının gelişmesi ve büyüme özellikleri üzerine etkisi
- Tez No: 50631
- Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN ÖZDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: fish nutrition, Spams auratus, methyltestosterone, growth, food utilization, hepatosomatic index, carcass yield
- Yıl: 1996
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Ill ÖZET 17a-METİLTEST0STER0N'un ÇİPURA (Spams auratus L. 1758) BALI?ININ GELİŞMESİ VE BÜYÜME ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ GÜLLÜ, Kenan Doktora Tezi, Su Ürünleri Anabilim Dalı Tez Yöneticisi; Doç. Dr. Osman ÖZDEN Eylül 1996, 68 sayfa Bu çalışmada, Çipura (Spams auratus L. 1758) balığına yeme karıştırılarak, üç ayrı konsantrasyonda (0, 2.5 ve 5 mg/kg) verilen 17a-metiltestosteronun büyüme, yem değerlendirme, hepatosomatik indeks ve karkas verimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Ortalama ağırlıkları 138.54Ü3.8 g. olan çipura balıklarına 63 gün süreyle, 0, 2.5 ve 5 mg/kg konsantrasyonlarda 17a-metiltestosteron verilmiştir. Denemenin birinci periyodu olan 34 günlük uygulama sonunda; uygulanan MT, balıkların ağırlık, kondisyon faktörü, spesifik büyüme oram, yem dönüşüm oram ve karkas verimi parametrelerini artırmıştır. İkinci periyotta (29 gün), MT uygulaması, boy ve karkas verimini artırırken; yem dönüşümü ve hepatosomatik indeks değerlerini düşürmüş, kondisyon faktörü, ağırlık artışı ve spesifik büyüme oranında önemli bir değişiklik yapmamıştır. Deneme bir bütün olarak değerlendirildiğinde; MT uygulaması çipura balıklarının, ağırlık, boy, spesifik büyüme oram ve yem değerlendirme katsayısı parametrelerini olumlu yönde etkilemiş, hepatosomatik indeks değerini düşürmüştür. Anahtar Kelimeler, Balık besleme, Spams auratus, metiltestosteron, büyüme, yem değerlendirme, hepatosomatik indeks, karkas verimi
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT THE EFFECTS OF 17a-METHYLTESTOSTERONE ON THE GROWTH CHARACTERISTICS OF GILTHEAD SEABREAM {Spams auratus L. 1758) GÛLLÜ, Kenan DSc. in Fisheries Eng. Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Osman ÖZDEN September 1996, 68 pages In this study, the effects of 17a-methyltestosterone (in the three concentrations of 0, 2.5 and 5 mg/kg by adding into feed) were investigated on the growth, the food utilization, the hepatosomatic index, and the carcass yield of Gilthead seabream {Spams auratus). Gilthead seabream (mean weight offish was 138.54±13.8 g.) was fed with 0, 2.5 and 5 mg/kg concentrations of 17a-methyItestosterone for 63 days continuously. At the end of the firs period of experiment (34 days), methyltestosterone used increased the weight, the condition factor, the specific growth rate, the food conversion rate and the carcass yield of fishes. At the end of the second period (29 days), while methyltestosterone increased fish length and carcass yield, it reduced the food conversion rate and the hepatosomatic index. It did not cause any significant changes in the condition factor, in increase offish weight and in specific growth rate of fishes. When the experiment was fully evaluated, methyltestosterone had positive effect on the increase of weight and length, specific growth rate and food utilization of Gilthead seabream while it reduced hepatosomatic index.