Derim sonrası ozon ve salisilik asit uygulamalarının maydanozun depolanma süresi ve kalitesi üzerine etkisi
Effect of postharvest ozone and salicylic acid treatments on parsley storage and quality
  1. Tez No: 506314
  2. Yazar: KEVSER ÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ KOYUNCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Maydanoz, depolama, ozon, salisilik asit, kalite, Parsley, storage, ozone, salicylic acid, quality
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, 2014-2015 yıllarında Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Derim Sonrası Fizyolojisi (DSF) Laboratuarı'nda yürütülmüştür. Araştırmada, Antalya'da yetiştirilen Petroselinum crispum cv. Italian Giant maydanoz çeşidinde derim sonrası ozon ve salisilik asit (SA) uygulamasının modifiye atmosfer paketleme (MAP) koşullarında ürünün depolama süre ve kalite kayıpları üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla uygulama sonrası bütün demetler 1°C sıcaklık ve %90± 5 nem koşullarında 28 gün süre ile muhafaza edilmiştir. Depolama boyunca 7 gün aralıklarla depodan çıkarılan maydanoz demetlerinin yarısında kalite analizleri yapılmış, kalan maydanoz demetleri ise raf ömrü çalışmaları için 1 gün süreyle 20° C sıcaklık ve % 60 ± 5 oransal nemde muhafaza edilmiştir. Çalışmada, ağırlık kaybı, yaprak rengi, suda çözünür kuru madde miktarı (SÇKM), MAP içi gaz bileşimi, solunum hızı, etilen üretimi ve duyusal değerlendirmeler yapılmıştır. Raf ömrü çalışmaları sonunda da MAP içi gaz bileşimi hariç aynı analizler yinelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, MAP içerisinde belirtilen koşullarda depolanan maydanozlarda genel olarak uygulamaların kontrol gruplarına kıyasla daha iyi sonuç verdiği belirlenmiştir. Salisilik asit uygulaması maydanozda ağırlık kaybı, yaprak rengi, SÇKM oranı, solunum hızı ve duyusal değerlendirmeler bakımından olumlu sonuçlar vererek kalitenin korunmasında yardımcı olmuştur. Sonuç olarak SA uygulamasının MAP koşullarında maydonozların depolanması sırasında kalite kayıpların geciktirilmesi bakımından uygulanabilir olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted between 2014-2015 years at the Postharvest Physiology Laboratory in the Department of Horticulture, Faculty of Agriculture, Suleyman Demirel University. In the study, the effects of postharvest ozone and salicylic acid (SA) treatments on storage life and quality of Petroselinum crispum cv. Italian Giant grown in Antalya were investigated under MAP conditions. For this purpose, after treatments all bunches were stored at 1 ° C and 90% ± 5 relative humidity (RH) for 28 days. During storage, the parsley bunches were analyzed for some quality parameters at the 7 day-intervals, and the remaining parsley bunches were kept at 20 ° C and 60 ± 5% RH for 1 day for shelf life studies. In the study, weight loss, leaf color, soluble solid contents, gas composition of MAP, respiration rate, ethylene production and sensory evaluation were performed. The same analyses, except for gas composition of MAP were repeated during shelf life analysis. As a result, it has been determined that parsley bunches stored in MAP conditions after ozone and SA treatments generally gave better results than control groups. SA treatment was the best for maintaining some quality parameters such as weight loss, leaf color, soluble solid content, respiration rate and sensory values throughout storage period. Consequently, it was found that SA was effective to prolong the storage life and maintain the post-harvest quality of parsley in MAP.