Afganistan'ın siyasal ve toplumsal dönüşümlerinde siyasal partilerin ve siyasal grupların rolü (1979-2017)
The role of political parties and political groups in the political and social change of Afghanistan (1979-2017)
  1. Tez No: 506404
  2. Yazar: EZZATULLAH ASKARZADA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN GÜNLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Afganistan, İktidar Mücadelesi, Terörizmin Nüfuzu, Dış Müdahaleler, 9/11 Olayları, Devlet İnşası, ABD, Afghanistan, Power Struggle, The Influence of Terrorism, Foreign Intervention, 9/11 Attacks, State Building, USA
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 281
Özet
Bu çalışmada, Afganistan'ın mutavaattır olarak güç mücadelelere karşı karşıya kaldığı ve dış müdahaleleri da bu konuda dolaylı ya da doğrudan müdahalede bulundukları özellikle 1979-2017 yıllar arası ele alınmıştır. Birinci bölümde, Siyasi Partilerin kuruluş tarihleri ve ideolojileri incelenmiştir. İkinci bölümde Sovyetler Birliği'nin Afganistan işgali, Demokratik halk Partisi'nin iktidarı ve SSCB'nin doğrudan Afganistan'da askeri müdahalede bulunduğu, SSCB'nin Afganistan'dan çekilmesi ve SSCB'nin Afganistan'dan çekilmesinden sonra devam eden Sovyet yanlısı rejimin İslami gruplar tarafından devrilmesine kadar incelenmiştir. Üçüncü bölümde 1992-1994 mücahidin rejimi ve iç meseleleri dışarıdan yapılan müdahaleleri ele alınmıştır. Dördüncü bölümde 1994 Taliban rejimi, Pakistan'ın müdahalesi ve terörizmin nüfuzu incelenmiştir. Beşinci Bölüm Post-Taliban Geçiş ve Siyasi Görünüm Taliban'ın devrilmesi, Bonn antlaşması, Afganistan'da yeni bir dönemin başlaması, Taliban'ın yeniden güçlenmesi, ABD'nin 2009 Afganistan stratejisi, Afganistan ABD stratejik anlaşması ve 2014 sonrası Afganistan siyasi olaylarının incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it was considered that Afghanistan faced power struggles as a sovereignty and that external interventions indirectly or directly intervened in this matter, especially between 1979-2017. In the first chapter, the founding histories and ideologies of the Political Parties are examined. In the second chapter, the Soviet Union's invasion of Afghanistan, the power of the Democratic People's Party and the Soviet-backed regime continued after the withdrawal of the Union Soviet Sosyalist Republics (USSR) from Afghanistan and the withdrawal of the USSR from Afghanistan, where the USSR was directly involved in military intervention in Afghanistan until it was overthrown by. In the third chapter, the interventions of the Mujahedeen regime and internal affairs of the 1992-1994 period were taken up. In the fourth chapter, the 1994 Taliban regime, Pakistan's intervention and the influence of terrorism were examined. Chapter five discusses Post-Taliban Transition, their Political View and the overthrow of the Taliban, the Bonn agreement, the beginning of a new era in Afghanistan, the re-empowerment of the Taliban, the US strategy for Afghanistan in 2009, the strategic agreement in Afghanistan and political events in Afghanistan after 2014.