Postmodern kadın kamusallığının olanak ve sınırlılıkları: 'blogcu anne' bloğu örneği
The limitations and possibility of postmodern women publicity: the example of 'blogcu anne' blog
  1. Tez No: 506477
  2. Yazar: ÖZGE ATALAY KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EMRE KÖKSALAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Özel Alan, Toplumsal Cinsiyet, Feminizm, Sosyal Medya, Anne Blogları, Public Sphere, Private Sphere, Gender, Feminism, Social Media, Mummy Blogs
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Toplumsal Dönüşüm Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Bu tez çalışması ataerkil ilişki biçimlerinin hâkim olduğu toplumlarda özel alana sıkıştırılan kadının, seçilen bir anne bloğu üzerinden oluşturduğu karşıt kamusallık potansiyelinin olasılıklarını ve sınırlılıklarını anlamaya çalışmak ve bu olanakların görünürlüğüne vurgu yapmak amacıyla yapılmıştır. Tezin bir diğer amacı ise kadınların gündelik yaşamda karşılaştıkları sorunları ve deneyimleri paylaşmak yoluyla bir grup olarak ezilmişliklerindeki ortaklığı keşfedecekleri, taleplerini olgunlaştırıp dile getirebilecekleri, sözlerini kendi sesleriyle söyleyip başkalarına ulaştırabilecekleri alternatif yolları gözlemlemektir. Çalışmada yeni iletişim teknolojileri aracılığıyla oluşacak bir madun kadın kamusunun egemen kamusal alanla gireceği ilişki pratiği ve sonuçları, kamusal alan, feminizm, postmodernlik tartışmaları üzerinden değerlendirilmiştir. Bu çerçevede tezin örneklemini, kendisini anne kimliği altında tanımlayan genellikle çocuklu, eğitimli ve çalışan orta sınıf kadınların bir araya gelerek ataerkil sistemin kadının aleyhine yarattığı eşitsizlikler ve gündelik yaşamda karşılaştıkları sorunlar hakkında deneyimlerini paylaştıkları bir platform olan 'Blogcu Anne' blogunda yayınlanan yazılar ve etkileşimler oluşturmaktadır. Bu doğrultuda çalışmada toplumsal cinsiyet temelli eşitsizliklerin kadını hangi biçimlerde ve söylemlerle özel alana sıkıştırarak kamusal alandan uzaklaştırdığı, ataerkil sistemin de katkısıyla bu eşitsizliklerin nasıl kurumsallaştığı tahlil edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in order to try to understand the probabilities and limitations of the potential of counter-publicness created by women who are squeezed into a private space in societies where patriarchal forms of relationships dominate and to emphasize the visibility of these possibilities through a selected mummy blog. Another aim of the thesis is to observe alternative ways in which women can discover their partnerships as a group through sharing the problems and experiences they face in their daily lives and to express their wishes with their own voices and reach others. In the study, the relationship practice between subaltern women public and its consequences, which is formed by means of new communication technologies, were evaluated through discussions of public space, feminism and postmodernism. In this context, the sample of the thesis consists of the writings and interactions published in the 'Blogcu Anne' blog, a platform where middle-class women who generally have children, are educated and working and also define themselves under the identity of the motherhood, share the inequalities caused by the patriarchal system against women and their experiences and the problems they face in their daily lives. In this sense, it has been attempted to analyze how and in which form and discourse gender-based inequalities refrain women from the public sphere, and also how these inequalities are institutionalized by the contribution of the patriarchal system.