Basit ve ucuz malzemelerle yapılan fen etkinliklerinin ortaokul öğrencilerinin fen kavramlarını günlük hayata transferine etkisi
The effect of teaching method with simple materials on secondary school students' transfer of scientific concepts into their daily lives
- Tez No: 506778
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABUZER AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi eğitimi, Basit malzemeler, Günlük yaşam, Ortaokul öğrencileri, Science education, Simple materials, Daily lifes, Secondary school students
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmanın amacı, basit ucuz malzemelerle yapılan fen etkinliklerinin ortaokul öğrencilerinin fen kavramlarını günlük hayata transferlerine olan etkisinin incelenmesidir. Yarı deneysel modellerden biri olan ön-test son-test kontrol gruplu desen üzerinden yürütülen bu çalışma Şanlıurfa ilinde bulunan bir ortaokulda öğrenim gören beşinci sınıf öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Çalışmada ön-test olarak, MEB tarafından yayımlanmış olan kazanım kavrama testleri kullanılmıştır.“Işık ve Ses”ünitesi deney grubunda basit ucuz malzemelerle yapılan fen etkinlikleriyle, kontrol grubunda ise MEB ders aletleri yapım merkezi tarafından okula gönderilen fabrikasyon malzemelerle işlenmiştir. Çalışma beş hafta sürmüş olup uygulamalar boyunca öğrenciler sürece ilişkin duygu ve düşüncelerini ifade ettikleri fen günlükleri tutmuştur. Çalışma sonunda basit ucuz malzemelerle yapılan fen dersleri ve etkinlikleri ile fabrikasyon malzemelerle işlenen fen derslerindeki akademik başarıları yönünden anlamlı düzeyde bir farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to explore the effect of the science activities conducted by hand-made materials on the transfer of conceptions. The study utilises the pretest-posttest control group design. The sample was comprises of sixty 5th grade students from a state school in the province of Şanlıurfa. In the study, comprehension tests released by MEB were used as data collection tool. The unit of“Light and Sound”in the science curriculum was taught with the activities including hand-made materials in the invervention group while fabrication materials used in the control group. The activities in the invertention lasted for five weeks. During this process, students were also asked to fill periodically in diaries to reveal their emotions. According to the results, no significant difference was seen between the invertention and the control group in terms of academic achievement.